{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijene žalbe i tužilaštva i odbrane u predmetu Živka Budimira

F
21.6.2013. u 14:45
2
23
Odbijene žalbe i tužilaštva i odbrane u predmetu Živka Budimira
2
Odbijene žalbe i tužilaštva i odbrane u predmetu Živka Budimira
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se odbijaju, kao neosnovane, žalba Tužilaštva BiH i branilaca osumnjičenih u predmetu Živko Budimir i drugi, a pobijano prvostepeno rješenje od 5. juna potvrđuje.
U današnjem saopćenju iz Suda BiH se navodi da je rješenje doneseno 17. juna.

Odlučujući u konkretnom slučaju, vanpretresno vijeće Suda BiH odbilo je kao neosnovane žalbene prigovore Tužilaštva BiH smatrajući da ne postoji opasnost od ometanja krivičnog postupka utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, niti opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uništiti, sakriti, izmjeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak.

Pored toga, Sud BiH ne smatra osnovanim ni alternativni prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje predložene mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama, odnosno mjere zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti.

Vijeće je kao neosnovane odbilo i žalbene prigovore branilaca kojim se ukazivalo da u pobijanom rješenju nije dosegnut standard osnovane sumnje te da se osnovana sumnja, između ostalog, zasniva na nezakonitim dokazima.

Također, kada je riječ o nadležnosti Suda BiH, vanpretresno vijeće odbilo je kao neosnovane žalbe branilaca i zaključilo da je Sud BiH u konkretnom predmetu stvarno nadležan.

Žalba protiv ovog rješenja vanpretresnog vijeća Suda BiH nije dopuštena, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: