Sedmica iza nas
0

Krenulo sa pucnjavom, završilo sa Džekinim golom

Sarajevo-x.com
Poštovani čitatelji, Sarajevo-x.com, najbolji i najposjećeniji portal u Bosni i Hercegovini pokrenuo je novu rubriku naslova "Sedmica iza nas". Cilj je, u nedjeljnom terminu uvečer, kada se svi više-manje pripremaju za nove radne pobjede, sve vas podsjetiti na najvažnije događaje koji su obilježili prošlu sedmicu, uz blagu dozu kritičkog osvrta. Nadamo se da ćete prihvatiti i ovu novu rubriku!

Nove pucnjave u Sarajevu

Taman kad se činilo da će prvi dan protekle sedmice obilježiti protokolarni susreti političara i dalja uspostava nove vlasti, u večernjim satuna se u sarajevskom naselju Dobrinja desio novi oružani inicident u kojem je ranjen Eldin Bitići. Na njega je pucao Benjamin Delalić, sin Ramiza Delalića Ćele, ratnog komandanta, čovjeka kojeg su mnogi titulirali nekrunisanim kraljem sarajevskog podzemlja.

Kako popraviti sigurnosnu situaciju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pitanje je koje će biti delegirano novom ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ali i njegovim kolegama na federalnom i državnom nivou, u Ministarstvu sigurnosti.

HDZ na papir stavio principe

U utorak je Hrvatska demokratska zajednica BiH javnosti iznijela svoju platformu za formiranje vlasti na svim nivoima. Riječ je o dokumentu koji sugerira da će se vlasti fokusirati na reformu ustava, izbornog zakona, borbu protiv kriminaliteta. Nažalost, pored općih mjesta, u HDZ-ovoj platformi nema razrade kako će se to uraditi. Nije dovoljno reći kako si za reformske procese i članstvo BiH u EU i NATO-u, treba reći i koje će poteze ko raditi. Ono što je još jednom potcrtano u HDZ-ovom dokumentu jeste da vlast trebaju činiti legitimni predstavnici triju konstitutivnih naroda u BiH.

Inzko morao djelovati

U srijedu je visoki predstavnik Valentin Inzko donio odluku o privremenom finansiranju Federacije za prva tri mjeseca. Inzko je to učinio umjesto Doma naroda FBiH koji, Inzko je procijenio, ne bi se stigao sastati i donijeti takvu odluku. Visoki predstavnik, na njegovu žalost kao i žalost onih političkih snaga koje žele vidjeti brzo gašenje OHR-a, postaje sve aktivniji u političkom procesu. To može biti izgovor domaćim političarima za nedjelovanje, ali je baš zbog bolje prohodnosti sistema u Bosni i Hercegovini instituciji OHR-a dato da ima izvršne ovlasti, te da u konačnici tumači Dejtonski sporazum.

Mujezinović sastavio pisma

Federalni premijer u tehničkom mandatu Mustafa Mujezinović u četvrtak je poslao pisma direktoru Agencije za privatizaciju FBiH Enesu Ganiću te direktoru Federalnog fonda za penziono i invalidsko osiguranje Zijadu Krnjiću, u kojem od njih zahtijeva da mu dostave pregled svih privatizovanih preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju FBiH, uključujući i malu privatizaciju, te analitički prikaz izmirenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje. Iako je njegov mandat pri kraju, Mujezinović očekuje da će njegov nasljednik u najužareniju fotelju u BiH istrajati na borbi za radnička prava na ovaj način, dakle utvrđivanjem jesu li vlasnici privatiziranih firmi izmirili svoje obaveze spram radnika ili je to bila obaveza Vlade Federacije BiH. U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti rezultate do kojih će doći i Agencija i Fond.

Pet do dvanaest za vlast

U petak je 25 delegata u Dom naroda Federacije BiH održalo sjednicu sa početkom u pet do 12. Centralna izborna komisija je prethodno rekla kako se nisu stekli uvjeti za novi četvorogodišnji mandat, a OHR je poručio kako stranke koje blokiraju uspostavu vlasti u Federaciji ne mare za građane. Četiri kantonalne skupštine još nisu ni krenuli u proces formiranja, pa samim tim nisu ni odredili delegate u gornji federalni dom. Oni delegati koji su u petak pohodili Sarajevo poručili su da je krajnje vrijeme da se to učini. Otud i simboličkih pet minuta do 12.

Nove žrtve H1N1

U Bihaću je preminula nova žrtva virusa H1N1, druga na području ovog kantona. Nažalost, i pored svih mjera prevencije, počeli smo brojati i one slučajeve koji završavaju najtragičnijim ishodom. Ljekari i stručnjaci nas uvjeravaju kako nema mjesta panici.

Džeko, konačno!

Edin Džeko je - mnogi će reći – konačno, uspio postići pogodak u dresu Manchester Cityja! Sad kad je taj teret spao sa leđa i nogu, ići će kao od šale.