{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krediti štite od bankrota, ali ne podstiču rast

S
12.8.2009. u 08:44
0
1
Krediti štite od bankrota, ali ne podstiču rast
0
Krediti štite od bankrota, ali ne podstiču rast
Foto: Sarajevo-x.com
Međunarodni monetarni fond /MMF/ spašava BiH i Srbiju od bankrota, međutim, ne podstiče privredni rast, ocjenjuje austrijski dnevnik "Standard".
List ukazuje da se ljudi u BiH, kao i u Srbiji, pribojavaju uskraćivanja socijalnih doprinosa, pa ratni veterani protestuju, a MMF zahtijeva mjere štednje kako bi odobrio kredite.

"Standard" podsjeća da MMF izdvaja 1,1 milijardu eura, a da Vlada Federacije BiH treba da uštedi 207 miliona eura, zbog čega je predviđeno smanjenje naknada veteranima HVO-a, a dijelu veterana Armije BiH čak i potpuno uskraćivanje invalidnina.

List napominje da će se hrvatski i bošnjački veterani u četvrtak sastati kako bi zajednički pokušali da spriječe uvođenje ovih mjera.

"Žao nam je što se stalno prstom pokazuje na nas i da nas optužuju da 20 procenata naše populacije uopšte nisu invalidi", rekao je za "Standard" Safet Redžić, predsjednik Unije ratnih veterana u FBiH.

List podsjeća da veterani zahtijevaju da vlasti zajedno sa njima obave reviziju rješenja o boračkim pravima, čiji bi se rezultati smatrali konačnim.

"Uzimaju nam posljednji komad hljeba iz usta i to nećemo dozvoliti", poručio je Redžić.

Kako navodi austrijski dnevnik, dugo vremena su političari tvrdili da će ekonomska kriza zaobići BiH i da se ne preduzimaju nikakve mjere.

"Kada su se konačno probudili, sporazum sa MMF-om bio je jedina nada za spašavanje, prije svega, od državnog bankrota", navodi list i dodaje, pozivajući se na mišljenja eksperata, da bi FBiH bankrotirala i bez krize.

"Standard" ukazuje da su u Srbiji eksperti MMF-a "za jedne prijatelji u nevolji, a za druge zapadno zlo, koje želi da od zemlje napravi koloniju".

Eksperti upozoravaju da bi zaduženje uskoro moglo da dostigne 70 do 80 procenta bruto domaćeg proizvoda, kaže se u tekstu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: