Kantonalni sud Sarajevo
0

Kreće suđenje Ibrahimu Hadžibajriću: Optužnica će biti čitana minimalno pet sati

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Glavnim pretresom pred Kantonalnim sudom Sarajevo danas će početi dokazni postupak u predmetu koji se vodi protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih, a Tužilaštvo Kantona Sarajevo najavilo je da će im samo za čitanje optužnice biti potrebno minimalno pet sati.
Tužitelj Tužilaštva KS Samir Selimović, kao postupajući tužitelj u ovom predmetu, na statusnoj konferenciji koja je održana prošle sedmice, iznio je raspored prema kojem će tužilaštvo iznositi dokaze u predmetu protiv Hadžibajrića koji se vodi zbog visokog organizovanog i privrednog kriminala.

Tužitelj je najavio da će samo za uvodne riječi tužilaštva i čitanje optužnice biti potrebno minimalno pet sati koje će biti raspoređeno u dva ili tri ročišta, odnosno u dva ili tri termina. Osim toga, najavljeni su mnogobrojni svjedoci, kao i iznošenje materijalnih dokaza koji su prikupljeni za vrijeme trajanja istrage.

Radi se o predmetu protiv Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića, Alme Destanović, Fahrudina Novalije i firme "Plaza Group" koji je pokrenut zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Hadžibajrić, kao prvooptuženi, optužen je zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Također, riječ je o veoma složenom i kompleksnom predmetu koje je sud ocijenio kao jedna od prioritetnih predmeta, pogotovo jer se radi o pritvorskom suđenju u kojem je prvooptuženi Hadžibajrić već duže od godinu dana u pritvoru.

U ovom predmetu ishodovano je preko deset sudskih odluka o mjerama osiguranja imovinske koristi stečene krivičnim djelom. Privremeno je oduzeto nekoliko nekretnina, luksuzni automobil, novac na računima i udjel u investicionom fondu koju su povjereni na čuvanje i upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom sa kojom je ostvarena odlična saradnja u finansijskoj istrazi.

Poseban značaj saradnje se ogleda u činjenici da je prvi put odlukom domaćeg suda ishodovana privremena mjera oduzimanja nekretnine u inostranstvu (apartman Ibrahima Hadžibajrića u Baškoj vodi) na osnovu Strazburške konvencije iz 1990. godine čime je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo postavilo temelj za tužilačku i sudsku praksu oduzimanja imovine osumnjičenih u inostranstvu.

Današnje ročište počinje u 12:45 sati.