11 miliona eura
0

Kreće rekonstrukcija zeničke bolnice, gradsko vijeće dalo zeleno svjetlo

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Gradsko vijeće Zenice danas je jednoglasno dalo saglasnost za rekonstrukciju Kantonalne bolnice Zenice za što je Vlada ZDK već ranije osigurala 11 miliona eura, ali zemljište i dalje ostaje u vlasništvu Grada Zenice te nije dozvoljena gradnja dodatnih objekata.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je u svom izlaganju kazao da je Vlada ZDK tražila da kroz javni interes imovinom građana Zenice upravlja neko drugi, što oni nisu dozvolili.

"Ovo i dalje ostaje vlasništvo Grada Zenice, a mi smo samo dozvolili da se napravi nova kotlovnica, zamijeni stolarija, rekonstruišu postojeće zgradnje. Odnosno, ne mijenja se ništa i mi ništa nismo popustili. Vlasništvo objekata i zemljišta i dalje se vodi na Gradu Zenica", kazao je Kasumović.

Vijećnik SDA Šerif Patković je kazao da je prioritet zdravlje građana te da mu nije bilo jasno nerazumijevanje na relaciji općina/ Grad Zenica - Zeničko-dobojski kantona.

"Svako pronađe zajedničko rješenje i ovo smatram dobrim za naše građane. Kvalitetna zdravstvena zaštita se mora odvijati u kvalitetnim objektima", izjavio je Patković uz obrazloženje da je bolnici potrebna i interventna kardiologija za što Grad Zenica još uvijek nije dao dozvolu jer se radi o gradnji dodatnih objekata i zgrada.

Kasumović je pojasnio da neće dozvoliti tek tako predaju zemljišta te da se još uvijek oko tog projekta može dogovarati s Vladom Zeničko-dobojskog kantona koja ima za interes gradnju dodatnih objekata/odijela.

Predstavnik kluba vijećnika "Zeničke inicijative Kasumović Fuad" Kenan Uzunović složio se s vijećnikom SDA Malikom Ejubovićem da je potrebno unaprijediti infrastrukturu.

"Bolnica treba unaprijediti svoju infrastrukturu, ali slažem se djelimično i s Patkovićem, da nam je potrebna interventna kardiologija, ali ne privatna već javna. Ako je ovo put kojim idemo ka tome da postanamo klinički univerzitetski centar koji je potreban Zenici i kantonu, onda mislim da smo na pravom putu. Čestitke Gradskoj upravi, Vladi ZDK i Kantonalnoj bolnici Zenica na postizanju dogovora", izjavio je Uzunović.

Nakon što je Gradsko vijeće Zenice dalo saglasnost za rekonstrukciju Kantonalne bolnice Zenica, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović s Kantonalnom bolnicom Zenica će potpisati saglasnost o rekonstrukciji i nadogradnji objekata KBZ po principima energetske efikasnosti čim će biti poboljšani uslovi u kojima borave pacijenti, ali i svakodnevno radi zdravstveno osoblje.