Sesija Accounta u Tuzli
0

Kramar: Korupcija u penzionom sistemu utiče na živote hiljada ljudi

FENA
Tuzla
Tuzla
Informativna sesija antikorupcijske mreže Accout održana je danas u Tuzli, na kojoj je zaključeno da nevladine organizacije samo u suradnji sa drugim nevladinim organizacijama, ali i javnim institucijama mogu napraviti promjene po pitanju borbe protiv korupcije.

Među učesnicima sesije bilo je predstavnika institucija sistema koji su zajedno sa aktivistima nevladinog sektora zainteresirani da se uključe u antikorupcijsku mrežu.

Predstavljajući aktivnosti u borbi protiv korupcije predstavnici Interprimusa iz Tuzle ukazali su na problem penzionera koji moraju imati pet hiljada maraka kako bi dobili ono što im pripada, a kada je njihova organizacija predstavila u javnosti konkretne slučajeve počele su im stizati prijetnje.

"Korupcija u penzionom sistemu u Federaciji BiH direktno utiče na živote hiljada ljudi jer ako nemate pet hiljada maraka u džepu čekat ćete godinama ono što vam pripada", rekla je aktivistica Interprimusa Mirjana Kramar.

Učesnici na infosesiji su utvrdili da Account zadovoljava tri bitna faktora u daljnjoj antikorupcijskoj borbi jer, kako kažu, potreban je neko ko će predvodiiti zajedničke aktivnosti, neko ko će povezati aktera i vršiti pritisak na političare koji donose odluke.

Da to uvijek nije jednostavno najbolje ilustruje primjer aktivista Forum iz Gračanica.

Medij ove organizacije, Gračaničke novine, u realnoj su opasnosti da izgube donacije samo zbog toga što su kritikovali načelnika Gračanice.

Oni smatraju kako je neophodno vršiti pritisak na sudije i tužilaštvo jer, kako kažu, procesuiranje političara iz vrha vlasti koji su učestvovali u korupciji uticalo bi da oni na nižim nivoima sa strahom ulaze u avanturu korupcije.