BiH
0

Kraljevski ratni muzej iz Londona učestvovao u projektu spomen-sobe u Potočarima

FENA
Dva dana prije obilježavanja 12. godišnjice genocida u Srebrenici, u znak sjećanja na ovu tragediju bit će otvorena spomen-soba u Tvornici akumulatora preko puta Spomen-obilježja i mezarja "Srebrenica-Potočari“.

U posebno osmišljenom muzejskom prostoru, koji se nalazi u bivšem štabu holandskog bataljona UN-a u Potočarima, posjetioci će od dana otvaranja biti u prilici da pogledaju dokumentarni film i da vide niz pojedinačnih ličnih priča koje opisuju dešavanja iz jula 1995. godine, kada je, nakon što je Srebrenica pala u ruke snaga bosanskih Srba ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Izgradnja spomen-sobe bila je ideja bivšeg visokog predstavnika Paddya Ashdowna. Projekt su finansirali vlade Velike Britanije i Kraljevine Holandije i Fondacija "Srebrenica-Potočari“ spomen- obilježje i mezarje, a u njegovoj provedbi učestvovao je Kraljevski ratni muzej iz Londona.

Smještena preko puta Spomen-obilježja i mezarja "Srebrenica-Potočari“, koji je 2003. godine otvorio američki predsjednik Bill Clinton, spomen-soba prikazuje pad Srebrenice i očajničke pokušaje Bošnjaka da se pokušaju zaštititi sklanjajući se u bazu UN-a u Potočarima, u kojoj je bio smješten holandski bataljon.

Nekoliko hiljada muškaraca nakon toga je ubijeno u masovnim strijeljanjima u školama i na poljima u blizini Potočara. Nekoliko hiljada ljudi pokušalo je pješke doći do Tuzle, ali je značajan broj ubijen u pokušaju bijega.

Spomen-sobu koju čine dvije prostorije projektovao je tim arhitekata iz Sarajeva pod nazivom «.arch». U jednoj prostoriji će se prikazivati film, a druga sadrži dvadeset vitrina u kojima se nalaze lični predmeti žrtava.

Film je režirao britanski reditelj dokumentarnih filmova Leslie Woodhead u saradnji s bosanskim filmskim rediteljem Muhamedom Mujkićem, koji je tokom više od deset godina snimao ekshumacije velikog broja masovnih grobnica za Komisiju za nestale osobe FBiH.

Posjetioci će moći pregledati vitrine koje pričaju lične priče o nekima od ubijenih žrtava, čije je sudbine istraživao novinar Emir Suljagić.

Upaljači, kutije za duhan, ključevi, albumi fotografija i drugi lični predmeti nalaze se među stvarima koje su tokom zadnjih deset godina izvađene iz masovnih grobnica, a identificirali su ih stručnjaci iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). Te lične sitnice približavaju nam sudbinu muškaraca i dječaka koji su živote izgubili u različitim užasnim situacijama.

Provođenje projekta spomen-sobe nadgledao je Izvršni odbor Fondacije "Srebrenica-Potočari“ spomen-obilježje i mezarje, kojim predsjedava Beriz Belkić.