Drugostepena presuda
4

Kraljeviću, Odaku i Bebeku ukupno četiri godine i devet mjeseci zatvora za ratne zločine u BiH

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je objavilo drugostepenu presudu kojom su optuženi Ivan Kraljević, Vice Bebek i Stojan Odak oglašeni krivim, a zajedno su dobili četiri godine zatvora i devet mjeseci.

Optuženi Ivan Kraljević, Stojan Odak i Vice Bebek su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Apleaciono vijeće je Kraljevića osudilo na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca, Stojan Odak je dobio dvije godine i šest mjeseci kazne zatvora, a Vicu Bebeka na kaznu zatvora u trajanju od jedne.

Prvostepenom presudom njih trojica su zajedno bili osuđeni na 10 godina zatvora.

Optuženi Ivan Kraljević, Stojan Odak i Vice Bebek oglašeni su krivim što su u periodu od aprila 1993. godine do marta 1994. godine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s jedne strane i Armije Bosne i Hercegovine s druge strane, kao pripadnici Vojne policije HVO- a, i to Kraljević Ivan, kao upravnik vojno istražnog zatvora Ljubuški (VIZ Ljubuški) u periodu od sredine septembra 1993. do 19.11.1993. godine, te Stojan Odak i Vice Bebek u svojstvu pripadnika Vojne policije HVO-a i stražara zatvora VIZ Ljubuški u periodu od septembra 1993. do februara 1994. godine, nečovječno postupali prema civilima bošnjačke nacionalnosti sa područja opština Stolac, Čapljina, Mostar, Prozor, Livno, Jablanica (Sovići, Doljani), koji su bili zatvoreni u prostorijama VIZ Ljubuški koji je bio smješten u policijskoj stanici u Ljubuškom i tu držani u nehumanim uslovima i podvrgnuti fizičkom i psihičkom zlostavljanju.