{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krajina: Očekujemo povećanje naplate javnih prihoda

F
2.3.2015. u 12:30
0
8
Krajina: Očekujemo povećanje naplate javnih prihoda
0
Krajina: Očekujemo povećanje naplate javnih prihoda
Ante Krajina (Foto: Klix.ba)
Federalni ministar finansija Ante Krajina izrazio je uvjerenje da će uvezivanje priređivača igara na sreću klađenjem i automat klubova sa serverom Porezne uprave Federacije BiH uticati na povećanu naplatu javnih prihoda po osnovu igara na sreću.
Projekt online uvezivanja, koji je pokrenula Porezna uprava FBiH u saradnji s Ministarstvom finansija FBiH, doprinijet će, kaže Krajina, boljem uređenju kontrola i nadzora.

"To znači da će Porezna uprava FBiH unaprijed raspolagati informacijama o pojedinačnim uplatama, isplatama i ukupnom evidentiranom prometu. Na taj način imat ćemo mogućnost praćenja svakog pojedinačno odigranog listića koji kladionice izdaju igračima, a u kontrolama otkrivat će se neregistrirani promet kod kladionica", izjavio je za Fenu direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović.

Porezna uprava FBiH, dodaje, raspolagat će i podacima o isplatama igračima- dobicima koji su oporezivi porezom na dohodak od igara na sreću.

Proces online uvezivanja predviđen je Zakonom o igrama na sreću te su kladionice imale obavezu do 13. februara, a automat klubovi do 27. februara, podnijeti zahtjev za uspostavljanje online mreže sa serverom Porezne uprave FBiH i zahtjev za izdavanje uvjerenja.

"Online uvezivanje kladionica izvršit će se direktnim povezivanjem servera kladionice sa serverom Porezne uprave, a uvezivanje automat klubova izvršit će se direktnim povezivanjem svakog pojedinačnog automata (slot mašine) u jednom automat klubu sa serverom Porezne uprave", objasnio je Arifović.

Rok za realizaciju projekta je 1. april, otkada će Poreznoj upravi biti omogućeno "efikasnije praćenje prometa, uplata i isplata, te bolja priprema i efikasniji inspekcijski nadzor“.

Porezna uprava FBiH je prva u regionu koja je započela proces online uvezivanja priređivača igara na sreću klađenjem i automat klubova sa serverom Porezne uprave FBiH.

Do sada su samo u Hrvatskoj kladionice povezane sa serverom Porezne uprave, dok automat klubovi nisu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: