{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krajina: Očekujemo povećanje naplate javnih prihoda

F
2.3.2015. u 12:30
0
8
Krajina: Očekujemo povećanje naplate javnih prihoda
0
Krajina: Očekujemo povećanje naplate javnih prihoda
Ante Krajina (Foto: Klix.ba)
Federalni ministar finansija Ante Krajina izrazio je uvjerenje da će uvezivanje priređivača igara na sreću klađenjem i automat klubova sa serverom Porezne uprave Federacije BiH uticati na povećanu naplatu javnih prihoda po osnovu igara na sreću.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Projekt online uvezivanja, koji je pokrenula Porezna uprava FBiH u saradnji s Ministarstvom finansija FBiH, doprinijet će, kaže Krajina, boljem uređenju kontrola i nadzora.

"To znači da će Porezna uprava FBiH unaprijed raspolagati informacijama o pojedinačnim uplatama, isplatama i ukupnom evidentiranom prometu. Na taj način imat ćemo mogućnost praćenja svakog pojedinačno odigranog listića koji kladionice izdaju igračima, a u kontrolama otkrivat će se neregistrirani promet kod kladionica", izjavio je za Fenu direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović.

Porezna uprava FBiH, dodaje, raspolagat će i podacima o isplatama igračima- dobicima koji su oporezivi porezom na dohodak od igara na sreću.

Proces online uvezivanja predviđen je Zakonom o igrama na sreću te su kladionice imale obavezu do 13. februara, a automat klubovi do 27. februara, podnijeti zahtjev za uspostavljanje online mreže sa serverom Porezne uprave FBiH i zahtjev za izdavanje uvjerenja.

"Online uvezivanje kladionica izvršit će se direktnim povezivanjem servera kladionice sa serverom Porezne uprave, a uvezivanje automat klubova izvršit će se direktnim povezivanjem svakog pojedinačnog automata (slot mašine) u jednom automat klubu sa serverom Porezne uprave", objasnio je Arifović.

Rok za realizaciju projekta je 1. april, otkada će Poreznoj upravi biti omogućeno "efikasnije praćenje prometa, uplata i isplata, te bolja priprema i efikasniji inspekcijski nadzor“.

Porezna uprava FBiH je prva u regionu koja je započela proces online uvezivanja priređivača igara na sreću klađenjem i automat klubova sa serverom Porezne uprave FBiH.

Do sada su samo u Hrvatskoj kladionice povezane sa serverom Porezne uprave, dok automat klubovi nisu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: