|

Krajem maja završetak radova na državnom zatvoru kod Sarajeva

Krajem maja završetak radova na državnom zatvoru kod Sarajeva
617
S
SRNA
1.5.2017. u 10:17
68
komentara
617

dijeljenja
Krajem maja završetak radova na državnom zatvoru kod Sarajeva Foto: SRNA
Nakon što su izgrađeni svi objekti zatvorskog kompleksa državnog zatvora u Vojkovićima kod Sarajeva, u toku je i finalizacija radova na spoljnom i unutrašnjem uređenju, a očekuje se da će krajem maja svi radovi biti završeni.
"Riječ je o ukupno deset objekata, od kojih su `A`,`B`, `C` i `D` namijenjeni smještaju osuđenika i pritvorenika, dok su ostalih šest servisni objekti -medicinski blok, sportska dvorana, radionica i kuhinja", rekla je Srni portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Prema njenim riječima, trenutne aktivnosti su usmjerene na ugradnju najnovijih bezbjednosnih sistema, čije je montiranje zajedno sa pratećom tehnikom, takođe, u toku.

S obzirom na to da su radovi prekinuti u za to najpovoljnijem dijelu godine i trenutno se izvode na hladnoći u lošim vremenskim uslovima, može se očekivati, navela je ona, da gradnja bude završena krajem maja.

Bakićeva je podsjetila da je u jeku građevinske sezone, u julu prošle godine, došlo do neplanirane tromjesečne obustave radova, zbog sudskog spora između potencijalnog izvođača elektroinstalacijskih radova i glavnog izvođača.

"BiH kao investitor, odnosno Ministarstvo pravde BiH, je pretrpjelo najveću štetu zbog obustave radova, iako nije bilo strana u postupku i uprkos činjenici da je do tada dinamički plan radova bio u potpunosti zadovoljen", istakla je ona.

Prema njenim riječima, do sada su za izgradnju najvećim dijelom korištena donatorska i kreditna sredstva, a u toku je realizacija posljednje tranše kredita za izgradnju.

Izgradnja državnog zatvora finansirana je kreditom Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura.

BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je dva miliona eura, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Kompleks zatvora prostirat će se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, biće površine 12 kvadratnih metara.

Izgradnja i funkcionisanje budućeg državnog zatvora, koji će biti najsigurnija zatvorska ustanova u regionu u kojoj će kaznu služiti najteži prestupnici u svim oblicima kriminala, u potpunosti je usklađena sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Realizacijom planiranog projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

"Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti zatvorskih kapaciteta u zemlji i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinilaca lakših krivičnih dijela", napomenula je Bakićeva.
Prijavi grešku


Komentari (68)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...