BiH
0

Kragujevački biciklisti stigli u Sarajevo, nastavljaju put za Mostar

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Učesnici 10. biciklističkog maratona Kragujevac - Mostar dočekani su ispred Muzičkog paviljona u sarajevskom parku At mejdan, na trećoj etapi njihovog putovanja.

U ime organizatora manifestacije, Paraolimpijske akademije i kluba Junior, medijima se obratio biciklista Goran Nikolić, sekretar organizacije.

Nikolić je pozdravio Grad Sarajevo i Općinu Stari Grad, navodeći kako su redovno podržavali manifestaciju, koja se sada održava po 10. put. Nikolić je prenio i pozdrave grada Kragujevca, koji je prvi pokrovitelj manifestacije.

"Ova manifestacija je ljudski most između dva zbratimljena grada, Kragujevca i Mostara. Ona je obnovila ratom prekinute veze, koje nikada praktično nisu bile ugašene, a inicijativa je pokrenuta u čast obnovljenog Starog mosta i tada je, baš u Sarajevu, na pitanje jedne novinarke da li ćemo doći opet, započeta tradicija", rekao je Nikolić za Klix.ba.

Nikolić je naveo i da je Kragujevac bogatiji za još jednog pobratima u BiH, a to jo Općina Stari Grad. "U tradiciji svih naših naroda je da se pobratimstvo poštuje više nego bratstvo, jer pobratime biramo sami", dodao je Nikolić.

Biciklisti su u srijedu krenuli iz Kragujevca, a sutra će stići u Mostar, gdje će domaćinima uručiti priznanje za 10 puta iskazano gostoprimstvo i prisustvovati tradicionalnim skokovima sa Starog mosta.

"To je bila ideja nekim našim biciklistima da u Kragujevcu, gradu praktično bez vode, gradu koji se borio za svoju vodu, naprave visinske skokove", kaže Nikolić.

Manifestacija se vozi u četiri etape. Prva je završena u Užicu, druga u Višegradu, treća je Sarajevo, a završna je u Mostaru. Ove godine je u vožnji učestvovalo 10 biciklista i četiri člana pratećeg tima. Manifestacija je započeta kao tandem biciklistička, sa tri tandem bicikla. Budući da su imali dobru saradnju sa Centrom za slijepe i slabovidne osobe u Nedžarićima, kragujevački biciklisti su centru pomogli da i oni dobiju tandem bicikle. U saradnji s njima su tako, prvi na Balkanu, pokrenuli biciklizam za slijepe i slabovidne osobe kao paraolimpijsku disciplinu.

"Mi smo se prije tri godine pobratimili sa Općinom Kragujevac i mislim da smo bili prva općina u BiH koja je srušila te barijere koje su postojale u periodu od 1992. do 1995. godine. Kragujevac je grad koji je u Drugom svjetskom ratu propatio kao Sarajevo u ovom. Na molbu ambasadora Boriše Arnauta, prije tri godine, kada su momci bili na proputovanju kroz BiH, mi smo ih ugostili i ta tradicija se nastavlja. Samo sport zbližava ljude, za razliku od politike i nas koji se njom bavimo. Izgleda da mi jedni druge udaljavamo", rekao nam je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Kragujevački biciklisti uručili su Hadžibajriću i Općini Stari Grad priznanje grada Kragujevca.