O Domu naroda
2

Kožul: Odluka CIK-a nije sukladna presudi Ustavnog suda, jeste Izbornom zakonu

FENA
Predrag Kožul (Foto: R. D./Klix.ba)
Predrag Kožul (Foto: R. D./Klix.ba)
Poslanik Hrvatske demokratske zajednice BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Peredrag Kožul izjavio je novinarima da današnja odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", ali i da je jedina moguća ako se imaju u vidu odredbe Izbornog zakona BiH koje nalažu kriterij posljednjeg popisa stanovništva u BiH.

"Stranke oklupljene oko Hrvatskog narodnog sabora tražit će izmjene Izbornog zakona koje bi bile sasvim u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu 'Ljubić'", kazao je Kožul.

Da li će njegova politička opcija biti među onima iz kojih je već tokom ovog dana najavljeno da će se obratiti Ustavnom sudu povodom današnje odluke CIK-a, Kožul nije želio odgovoriti.

Iz njegove izjave novinarima proizilazi da je odluka CIK-a toliko 'svježa' da bi bilo nezahvalno očitovati se o tome prije nego HNS podrobnije sagleda ovo pitanje.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je danas odlučivala o kriterijima za kadrovsku popunu Doma naroda Federalnog parlamenta.

Opredijelila se da kriterij za to bude popis stanovništva u BiH proveden 2013. godine, odnosno princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.