Reakcije nakon izbora
225

Kožul: Bez HDZ-a se neće moći formirati stabilna vlast u BiH

Piše: Er. M.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Funkcioner HDZ-a BiH i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul kazao je za Klix.ba kako se bez HDZ-a BiH neće moći formirati stabilna vlast na federalnom i državnom nivou.

Još sinoć prije ponoći bilo je poznato kako će predsjednik DF-a Željko Komšić biti novi član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Na mjestu člana kolektivnog šefa države zamijenit će Dragana Čovića iz HDZ-a BiH koji se i na ovogodišnjim izborima kandidovao za člana Predsjedništva BiH.

Kožul nam je rekao da su u HDZ-u osjećaji pomiješani dodajući kako je HNS postigao nikada bolji rezultat, dok je s druge strane ogorčen situacijom u vezi s izborom člana Predsjedništva BiH. Kako kaže, HDZ je od ranije upozoravao na presudu Ustavnog suda BiH koji je u svom obrazloženju naveo da je konstitutivnost naroda "natkrovljujuće ustavno načelo" i da je pitanje legitimnosti izbora upravo temeljno ustavno pitanje.

"To nije problem samo za nas. Mi vjerujemo da je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka, vrlo ozbiljan problem za BiH. Čekamo da se kompletiraju rezultati izbora na svim novima i da jasno vidimo našu poziciju koja je na nivou parlamenata i kantonalnih skupština još bolja od pozicije koju smo imali 2014. godine", kazao je Kožul.

Već danas se u javnosti spominje kako je bošnjački narod na ovim izborima kaznio Dragana Čovića zbog nekorektne politike koju je vodio u odnosu prema Bošnjacima. Počevši od nazivanja Armije Republike BiH "takozvanom Armijom RBiH", tvrdnjama o uspostavljanju "kalifata u BiH", protivljenju potpisivanju sporazuma BiH i Islamske zajednice, pasivnog odnosa spram pokretanja revizije presude protiv Srbije i slično.

"Čujte, kažnjavati? Jesu li jučer bili izbori ili sud. Mi smo posebno u kampanji upravo pozivali na partnersku saradnju. Ako ćemo na taj način rezonirati da se kazni Dragan Čović, a kroz njega i Hrvati, onda je to politika koja je kratkog daha ili kratke pameti", rekao je Kožul.

HDZ-ovog funkcionera pitali smo i da li se HDZ pribojava da će biti "izguran" iz vlasti na federalnom i državnom nivou, kao što je bio slučaj za vrijeme dok se na čelu SDP-a nalazio Zlatko Lagumdžija. On je odgovorio da se HDZ ničega ne pribojava jer su uvjereni kako će njihova pozicija na svim nivoima biti bolja u odnosu na period od prije četiri godine.

"Bilo kakvo matematičko ili paramatematičko, kakvo smo imali 2010. godine, računanje i zaobilaženje HDZ-a BiH u bilo kojoj priči o formiranju vlasti bio bi novi pokazatelj Hrvatima šta im se piše u BiH. Nema tu straha i pribojavanja, mi očekujemo nakon prebrojavanja rezultata izbora da sjednemo i razgovaramo prvi među sobom, a nakon toga i sa svim partnerima u BiH. Mi bez obzira na sve o svakoj novoj poziciji moramo razgovarati i pokušavati iznova graditi povjerenje ne ulazeći u krivce ili greške", kazao je Kožul.

Kožul posebno ističe kako bez HDZ-a BiH neće biti moguće formirati stabilnu vlast na federalnom i državnom nivou. Kako kaže, HDZ je uvijek bio stabilni dio vlast.