BiH
185

Kozarski vjesnik odbio objaviti sjećanje na ubijenu djecu Prijedora

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi Centra za mlade "Kvart" iz Prijedora odbijeni su kada su u lokalnom listu "Kozarski vjesnik" željeli objaviti plaćeni oglas - sjećanje na nevino stradalu djecu koja su ubijena tokom ratnih godina u tom gradu.

Goran Zorić iz Centra za mlade "Kvart" za Klix.ba je ispričao kako je nekoliko dana bezuspješno pokušavao objaviti ovo sjećanje i da je svaki put naišao na barijeru.

"U petak sam u prostorije 'Kozarskog vjesnika' odnio tekst sjećanja koje sam želio objaviti, ali su mi kazali da to ne mogu učiniti bez direktora i da dođem za nekoliko dana. Ponovo sam učinio isto, ali opet bezuspješno. Danas sam otišao treći put i vratili su me, kazavši mi da takvo nešto ne mogu objaviti“, ispričao nam je ovaj aktivista.

Sjećanje koje je trebalo biti objavljeno u
Sjećanje koje je trebalo biti objavljeno u "Kozarskom vjesniku"

Dodaje kako je napustio prostorije lista uz riječi: "Vidjet ćemo se na sudu".

"I zaista to namjeravam uraditi - tužiti ih. Neobjašnjivo je zašto im je takav sadržaj neprimjeren, kada se radi o imenima 102 djece koja su nevino stradala u Prijedoru. Ovo nije prvi put da ignorišu naše 'zahtjeve'. Nekoliko puta su također odbijali objaviti saopćenja koja im pošaljemo", dodao je Zorić.

Sjećanje koje je trebalo biti objavljeno u
Sjećanje koje je trebalo biti objavljeno u "Kozarskom vjesniku"

Inače, objava ovakve osmrtnice u "Kozarskom vjesniku", pojašnjava Zorić, košta 300 KM.

Pokušavali smo kontaktirati direktora i glavnog urednika "Kozarskog vjesnika" Zorana Sovilja, ali bezuspješno. Inače, ovaj list finansira se iz budžeta Grada Prijedora i trebao bi biti u službi građana.

U Prijedoru se svake godine 31. maja obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.100 ubijenih sugrađana, od kojih je većina stradala u prijedorskim logorima smrti. Već nekoliko godina u Prijedoru postoji inicijativa za izgradnju spomenika ubijenoj djeci koja ne nailazi na odobravanje nadležnih struktura.