BiH
0

Kozarac: Bošnjaci traže da se nađu grobnice stradalih

FENA
Kozarac
Kozarac
U Kozarcu kod Prijedora danas je organiziran kolektivni ispraćaj 111 posmrtnih ostataka Prijedorčana stradalih na području te općine u RS-u u proteklom ratu.

Njihova tijela ekshumirana su na Korićanskim stijenama i više grobnica u Prijedoru, a sahranjeni su na sedam lokalnih grobalja.

Rodbina žrtava apelirala je da se ubrza proces otkrivanja lokaliteta neutvrđenih grobnica, s obzirom na to da se još traga za oko 1.100 prijedorskih Bošnjaka, također nestalih tokom proteklog rata.

Član Organizacionog odbora kolektivnog ispraćaja Mirsad Duratović kaže da imaju samo jednu poruku za svoje komšije - da otkriju gdje su grobnice njihovih sugrađana koje traže već 15 godina.

“Svim ostalim pouka da se ovo više nikada i nigdje ne ponovi”, kazao je Duratović.

Vjerski obred predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa Cerić, koji je pozvao udruženja stradalih da ne optužuju, već da se organizuju i izvrše pritisak da se na nivou BiH donese rezolucija o genocidu, zakon o osudi genocida i zakon o krivičnom djelu za one koji negiraju genocid.

Reis Cerić je kazao da je došao da bi izrazio suosjećanje s rodbinom stradalih.

Osim porodica, rodbine, prijatelja i vjerskih službenika ispraćaju stradalih prisustvovao je i načelnik Općine Prijedor Marko Pavić.