BiH
11

Kozadra tvrdi da radnici GRAS-a nemaju razloga za obustavu

FENA
Premijer Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra izjavio je danas, povodom obustave rada dijela radnika GRAS-a, da Vlada KS-a tom preduzeću uplaćuje sredstva iz budžeta mjesec dana prije nego svim ostalim preduzećima.

On je na pres-konferenciji naglasio da je zadnja uplata GRAS-u izvršena 9. maja u iznosu 1,44 miliona KM, te da je jutros dogovoreno da plaćanje za maj bude uneseno u iznosu 1,8 milliona KM a da se izvršava shodno prilivima u budžet.

"Nemaju razloga za obustavljanje rada, a prilivi u budžete na svim nivoima su znatno smanjeni i ni univerzitetski profesori nisu dobili platu za april", rekao je Kozadra.

Direktor GRAS-a Avdo Vatrić potvrdio je da mu je rečeno da Vlada KS-a prikuplja sredstva koja im uplaćuju po osnovu subvencija i da će naredne sedmice pokušati iznaći rješenje za isplatu, što je prenio članovima sindikata.

"Uime GRAS-a se izvinjavam građanima Sarajeva zbog ove obustave a radnici koji su to uradili time nanose štetu ugledu ove kompanije. Ono što su uradili mogu, na neki način, shvatiti jer sredstva koja se prikupljaju potrebna su za isplatu dijela martovske plate, ali ne mogu opravdati blokadu grada", kazao je Vatrić.

Dodao je da će protiv radnika koji su obustavili rad biti pokrenut disciplinski postupak, a radilo se uglavnom o radnicima na održavanju tramvaja.

Vatrić je naveo da u budžetu KS-a za GRAS nije planirano 24 miliona KM, što je zvanični podatak, već 19 miliona KM.

"Mi praktikujemo da iz tekućih sredstava, odnosno prodaje karata, izmirujemo obaveze prema dobavljačima energenata i topli obrok, dok iz budžetskih doznaka isplaćujemo neto platu a da bi ova firma funkcionirala potrebno je 50 miliona KM", pojasnio je Vatrić.

Dodao je da svugdje u svijetu društvena zajednica subvencionira takva preduzeća sa 40 do 60 posto potrebnih sredstava, ili im mora dopustiti da posluju po tržišnim principima.