|

Kozadra se nada da će novembarske plaće u KS biti do Nove godine

Kozadra se nada da će novembarske plaće u KS biti do Nove godine
5
F
FENA
26.12.2014. u 17:04
46
komentara
5

dijeljenja
Kozadra se nada da će novembarske plaće u KS biti do Nove godine Muhamed Kozadra (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra nada se da će novembarske plaće korisnicima koji ih primaju iz kantonalnog budžeta biti isplaćene do Nove godine.
On napominje da su novembarske plaće obračunate ili se obračunavaju i da će se isplata desiti ukoliko bude dovoljnog priliva budžetskog novca. Od priliva zavisi i da li će decembarske plaće biti 15. januara iduće godine, dodao je.

Kozadra je to izjavio nakon sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj većina poslanika nije odobrila rebalans ovogodišnjeg budžeta, ali jeste Odluku o privremenom finansiranju potreba Kantona za period 1. januar - 31. mart 2015., koja se inače donosi u situaciji kad do 31. decembra tekuće godine ne može biti donesen kantonalni budžet za narednu godinu. Ona sprječava zastoj finansijskih tokova u Kantonu u takvoj situaciji.

Na ovoj hitnoj sjednici Skupštine donesena je i odluka o supsidijarnom zaduživanju Kantona Sarajevo kod Federacije BiH iz novca od dodatnog finanasiranja po IV stand-by aranžmanu Međunarodnog monetarnog fonda. Tom odlukom Kantonu Sarajevo pripada 11 miliona KM.

Također je donesena odluka o prihvatanju reprograma obaveza po kreditima vanjskog duga.

Skupština je dala i saglasnost na odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona, također za period januar - mart 2015., kao i na istu odluku za Javnu ustanovu Služba za zapošljavanje Sarajevskog kantona.

Kod glasanja za predloženi rebalans ovogodišnjeg kantonalnog budžeta, Stranka demokratske akcije i Demokratska fronta, koje su dogovorile koaliciono djelovanje u budućoj vlasti, glasale su oprečno, prva je odobravala rebalans, a druga ne.

Mirsad Pindžo, poslanik Demokratske fronte, kazao je,pak, novinarima da ova razlika nema veze ni sa kakvim sukobom između dviju stranaka jer je rebalans predložila dosadašnja kantonalna vlada pa današnje glasanje ne treba dovoditi u vezu s koalicionim dogovorima.

Hitna jednica Skupštine je završena.

Bilo je najava da bi danas eventualno mogla biti nastavljena i konstituirajuća sjednica, inače prekinuta početkom sedmice, na kojoj je, između ostalog, trebalo izabrati delegate iz ove kantonalne skupštine u Dom naroda Federalnog parlamenta.

Međutim, uvjeti za nastavak se nisu stekli jer Centralna izborna komisija BiH nije dosad ovjerila sve kandidatske liste proslijeđene iz Skupštine jer je bilo spornih kandidatura, što iziskuje dodatno vrijeme i proceduru.

Stoga je dogovoreno da skupštinska komisija za izbor i imenovanja prati kada će se CIK očitovati i na osnovu toga da se odredi termin nastavka konstituirajuće sjednice.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...