BiH
0

Kozadra: Plaća profesionalnim zastupnicima u Skupštini KS je 2.152 KM

FENA
Muhamed Kozadra (Foto: Klix.ba)
Muhamed Kozadra (Foto: Klix.ba)
Ministar finansija u Vladi Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra potvrdio je danas zastupnicima u Skupštini da je plaća profesionalnim zastupnicima u Skupštini KS 2.152 KM te da su ovi zastupnici čekali više od godinu dana na usaglašavanje plaća na nivou Kantona i Federacije BiH.

Sekretar Skupštine Kantona Sarajevo Abid Kolašinac podsjetio je da je Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona usklađen s federalnim zakonom još u decembru 2011. godine, ali se počeo primjenjivati tek prošlog mjeseca iako je Zakon stupio na snagu 1. januara 2012. godina.

"Do prošlog mjeseca nisu se stekli uvjeti za primjenjivanje nove osnovice koja je 315 KM. Postupak usaglašavanja sa sindikatom je tekao te je tek ove godine usaglašena osnovica koja je 276 KM, opet manja od federalne", potvrdio je Kolašinac.

Dodao je da oni zastupnici koji nisu profesionalni zastupnici imali su pravo na paušal koji je bio 823 KM što je prosječna plaća u Federaciji BiH, a sada je taj paušal smanjen za oko 300 KM i rečeno je da će on iznositi dvije osnovice dakle 552 KM.

Iznio je i podatak da je plaća sekretara Skupštine do sada bila 1.399 KM, ali je od prošlog mjeseca iznosi 1.794 KM, dok je sekretatu Zastupničkog doma Federalnog parlamenta 2.047 KM.

"U slučaju profesionalnog zastupnika, koji je državni službenik, na nivou Kantona plaća je 2.152 KM, a na nivou Federacije BiH je 2.457 KM", pojasnio je Kolašinac.

Naime, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda FBiH Predrag Kojović ranije je potvrdio Agenciji Fena da su poslanici u Skupštini Kantona sebi povećali plaće za 700 KM te pojasnio da je Vlada KS tokom pregovora sa sindikatima državnih službenika pristala da poveća platnu osnovicu sa 263 KM na 282 KM. Sindikat će, zauzvrat, odustati od milionskih tužbi protiv KS-a.

Ta odluka Vlade KS-a je dovela do toga da plaće profesionalnih poslanika u Skupštini KS-a budu povećane od 600 KM pa naviše - u zavisnosti od radnog staža svakog poslanika.

Samostalna zastupnica Hanka Vajzović tražila je da sekretar Kolašinac pobliže objasni o čemu se radi budući da je vijest o povećanju plaća odijeknula u javnosti.