O Programu reformi
33

Kovačević: Zašto Šarović nije skinuo ANP sa dnevnog reda u Vijeću ministara?

SRNA
Radovan Kovačević (Foto: M. D./Klix.ba)
Radovan Kovačević (Foto: M. D./Klix.ba)
Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da bi Mirko Šarović, umjesto što daje najjeftinije populističke izjave, mogao da objasni javnosti u Republici Srpskoj zašto za toliko vremena koliko je sjedio u Vijeću ministara nije stavio na dnevni red Godišnji nacionalni program (ANP) i glasao protiv njega, čime bi ga zauvijek skinuo sa dnevnog reda.

"Moram da kažem da su najnotornije gluposti to da bilo ko kaže da je Program reformi BiH ANP i da je to put u NATO. Dakle, ponavljamo da Program reformi nije ANP, nije MAP, ne vodi BiH u NATO, što su direktno rekli ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, kao i izaslanik državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer", rekao je Kovačević.

On je rekao Srni da se slanjem Programa reformi u BiH u Brisel ništa neće dogoditi.

"To znači da se ne radi o ANP-u, jer kada pošaljete ANP u Brisel automatski se aktivira MAP. Rečenicom Palmera da se ništa neće dogoditi onog trenutka kada program reformi stigne u Brisel smo jasno dobili potvrdu i od američke strane da se ne radi o ANP-u", rekao je Kovačević.

Portparol SNSD-a je istakao da je u pitanju "usaglašeni dokument koji predviđa saradnju sa NATO, najsličniju onoj kakvu sa Alijansom ima Srbija".

On je istakao da su u SNSD-u uvjereni da je Program reformi BiH "u potpunosti usklađen sa Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a".

Kovačević je podsjetio javnost da je član Predsjedništva BiH koji je dolazio iz Republike Srpske, a koji je bio u najvišem rukovodstvu SDS-a Borislav Paravac, još 2005. godine na Predsjedništvu usvojio da je NATO strateški cilj BiH. Tu rečenicu je kasnije sadržavao svaki dokument koji je govorio o saradnji BiH i NATO-a.

"Ovo je sada prvi dokument koji je usvojio Milorad Dodik u kojem piše da se članstvo u NATO ne prejudicira, odnosno da se uopšte ne razmatra. Time možemo reći da je ta stvar skinuta sa dnevnog reda", rekao je Kovačević.