O apelaciji Komšića
171

Kovačević: Nije tačno da Ustavni sud može vratiti stare odredbe Ustava FBiH, jer nije zakonodavac

S. M.
Slaven Kovačević
Slaven Kovačević
Slaven Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića oglasio se povodom teksta koji je objavljen na Klix.ba portalu, a koji razmatra mogućnosti koje stoje pred Ustavnim sudom BiH u slučaju da prihvati zahtjev Željka Komšića i Šefika Džaferovića da neustavnim proglasi nametnute odredbe Ustava FBiH i Izbornog Zakona BiH koje je donio Christian Schmidt.
"Očito je kako zahtjev Željka Komšića za ocjenu ustavnosti dijela Ustava bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, nastalih kao posljedica nametnutih odluka Visokog predstavnika od 2. oktobra 2022. godine ima raznih navijača i zainteresiranih strana", rekao je Kovačević.

On smatra da ono što je pisano u tom smislu sadrži niz netačnosti.

"Prvo, nije tačno da bi se eventualnom pozitivnom odlukom o prihvatanju zahtjeva gospodina Komšića da su neustavni dijelovi Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, stvar vratila na prethodno stanje ili onaj model u kojem je bilo po 17 delegata u klubovima naroda, gdje njih 6 može predlagati kandidate za predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine", kazao je Kovačević.

Dodaje da to naprosto nije tačno jer Ustavni sud BiH odlukom da je nešto neustavno može dati zakonodavcu šest mjeseci da to ispravi.

"Pa ako ne ispravi, onda se to može staviti van pravne snage ili Ustavni sud Bosne i Hercegovine može odmah staviti neustavne dijelove propisa van snage. Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne može vršiti ulogu zakonodavca i sam popuniti praznine u zakonima nastale kao posljedica odluka o neustavnosti. Dakle, to nikako ne znači da će se time vratiti sve na prethodno stanje", smatra Kovačević.

Kao primjer, istakao je slučaj kada je Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio van snage odluku Visokog predstavnika koja se ticala izbora za Grad Mostar.

"Tada se nije vraćalo na prethodno stanje niti prethodni model izbora, već je nastala praznina od 12 godina, sve dok zakonodavac to nije riješio izmjenom odgovarajućeg zakona", rekao je Kovačević.

U nastavku je kazao da mnogi u različitim političkim taborima i dijelu međunarodne zajednice priželjkuju da zahtjev Komšića bude odbijen.

"Ako bi Ustavni sud odbio zahjtev Komšića onda će se stvoriti osnov za nove nedemokratske intervencije ili tumačenja visokog predstavnika, kako bi se formirala vlast onako kako je zamišljen taj projekat međunarodne zajednice", naglasio je Kovačević.

Dodaje da bi to izvjesno bilo neko jednokratno tumačenje ili jednokratna odluka, što, kako smatra, priželjkuje "Trojka plus".

"Osim toga, stvorila bi se praksa koja bi nastala iz takve eventualne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da se mogu mijenjati izborna pravila nakon održanih izbora, što bi izvjesno činile različite koalicije kako bi zadržale svoje učešće u vlasti", kazao je Kovačević.

Iz tog razloga, navodi Kovačević, bilo bi dobro, radi države BiH da se zaštiti demokratija koja je odlukom visokog predstavnika "evidentno" suspendovana, da se zaštiti vladavina prava, "te da se sve odluke o ustavima entiteta i države, kao i svih zakona vrate u institucije vlasti, što bi bilo moguće samo ako bi Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvatio zahtjev gospodina Komšića".