BiH
0

Kostimirana igranka u Francuskoj školi

Sarajevo-x.com
Nakon uspješno odigrane predstave “Des Cavernicoles aux Atomivores”, kojom se pokazalo da se može na vrlo kreativne načine stjecati aktivno znanje i motivisati učenici, Francuska škola ponovo pokazuje netradicionalne metode poučavanja.

Tim povodom, u petak, 23. marta sa početkom u 19:00 sati, bit će održana prva kostimirana igranka, odnosno plesno veče pod nazivom "Prije 50 godina, između Tita i De Gaullea".

Riječ je o plesnoj večeri kojom se želi dočarati vrijeme poznatih ličnosti unazad pedeset godina.

Prisutni će se vratiti u 1962. godinu kada su umrli Adolf Eichman, Marylin Monroe i William Faulkner, a rođeni su Jon Bon Jovi, Tom Cruise, Jodie Foster i Demi Moore, na dane kada je održavano evropsko atletsko prvenstvo u Beogradu, kada je Chubby Checker osmislio novi ples čudnog imena twist, na vrijeme kada se žurilo u kino da se pogleda prvi film o James Bondu. Podsjetit će se na vrijeme kada je francuski general De Gaulle dao nezavisnost Alžiru, te kada je Tito osnovao Pokret nesvrstanih zemalja.

Bojana V. Drinić, direktorica administracije Francuske škole, naglasila je da ne bi trebalo biti preteško pronaći inspiraciju i pripremiti zanimljive kostime, te da će najbolji kostimi biti nagrađeni prestižnim nagradama. Također, poručuje da se ne zaborave ponoviti koraci za madison, twist, hully gully i svakako Rock'n' roll.

"Francuska škola i na ovaj način pokazuje inovativne pristupe poučavanju i poticanju učenika na aktivno usvajanje znanja i vještina, te naglašava ulogu roditelja kao jedne od najvažnijih karika u procesu učenja", istakao je Alain Silvestre, direktor Francuske škole CIFS, te dodao da je namjera ovako zanimljivim i razigranim događajem da uključi i integriše roditelje u stvaranje kreativnog i motivirajućeg ambijenta za učenike.

Pored roditelja, dobrodošli su i prijatelji, i svi zainteresirani da se predstave svojim kostimom i pokušaju osvojiti neku od nagrada.