BiH
0

Kostić: Ja sam prenio popisnice preko granice, ali nisam ih zloupotrijebio

Piše: E. G.
Otkako je počeo popis stanovništva u BiH do sada su zabilježena dva slučaja prenošenja popisnog materijala preko državne granice. Jedan od njih se dogodio u večernjim satima 6. oktobra. Osoba koja je prenosila popisni materijal iz BiH u Srbiju i nazad je Aleksandar Kostić iz Srebrenice.

Kostić je danas u razgovoru za Klix.ba opisao kako se to dogodilo te kazao da nije imao namjeru zloupotrijebiti popisni materijal. Tvrdi kako nije bio informiran da to ne smije učiniti.

"Istog dana ja sam prešao u Srbiju negdje oko 17:30 sati s popisnim materijalom. Završio sam tog dana posao i zajedno s ocem sjeo u automobil te otišao kod ujaka, koji živi sa druge strane granice u Šarampovu. Kada sam išao iz BiH u Srbiju nijedna strana nije ništa pregledala na granici, samo su nas propustili. Kada smo se vraćali, srbijansku graničnu policiju smo samo prošli i onda je na našoj strani graničar pitao šta imamo, a ja sam prijavio da imam sa sobom popisnice. Onda je on nazvao instruktora i nastala je sva ta frka", kaže Kostić za Klix.ba.

On je radio kao popisivač sve dok nije prešao granicu s popisnicama, nakon čega je suspendovan. Granična policija je kod njega našla popisnice 6. oktobra oko 22 sata, kada je iz Srbije ulazio u BiH na graničnom prijelazu Skelani.

"Tamo u Srbiji ja nisam nikoga popisivao, niti sam zloupotrijebio popisnice. Meni uopće niko nije skrenuo pažnju na to da ne smijem prelaziti granicu sa popisnicama. Bio je ranije čovjek koji je pokušao preći granicu s tim materijalom, ali ja za to nisam znao, iskreno. Nama koji živimo blizu granice je sasvim normalno prelaziti granicu svakodnevno", priča Kostić.

Nakon što je otkriveno da je prešao granicu s popisnicama, Kostiću je sav materijal oduzet i popisnice su poništene. Kaže kako mu je rečeno da će protiv njega biti podnesena krivična prijava.