Cijena pola marke
240

Kosi lift na Ciglanama konačno u funkciji

Klix.ba
Od danas stanovnici sarajevskog naselja Ciglane imaju obezbijeđen prevoz kosim liftom koji je zvanično u funkciji.

Prethodno su načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i vlasnik firme "Euro Prost" iz Gračanice Fikret Begović potpisali ugovor o upravljanju liftom naredna tri mjeseca dok se ne pronađe konačno rješenje, čime su ispunjeni svi formalno-pravni uslovi da on bude stavljen u funkciju.

Završetak obnove jedne trase i kabine kosog lifta na Ciglanama je okončano još krajem prošle godine, ali zbog administrativnih razloga on nije pušten u funkciju.

"Zahvaljujući naporima načelnika Ajnadžića i razumijevanju ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete stanovnici Ciglana od danas imaju riješen vertikalni prevoz do svojih domova po cijeni od pola KM", kažu iz Općine Centar.

Projekat obnove lifta je koštao preko milion KM, a finansiran je zajedničkim sredstvima Općine Centar i Vlade Kantona Sarajevo. Za izvođača radova na rekonstrukciji kosog lifta je, nakon provedene tenderske procedure, odabran konzorcij firmi "Euro Prost" d.o.o. Gračanica i "Džekos" d.o.o. Sarajevo. Firma iz Gračanice je bila zadužena za demontažu starih liftova, te montažu nove panoramske moderno opremljene kabine koja putnicima omogućava razgledanje tokom vožnje.

Firma "Džekos" d.o.o. Sarajevo je bila zadužena za građevinske radove. Prvo je urađena demontaža starih kabina postojećeg kosog lifta nakon čega su stručnjaci iz Instituta za materijale i konstrukcije obavili ispitivanje nosivosti konstrukcije šinske trase kosog lifta. Navedeni koraci bili su preduslov za izradu glavnog projekta na osnovu kojeg je i započela izgradnja novog, modernijeg i funkcionalnog kosog lifta na Ciglanama.

S obzirom na to da pravo raspolaganja zemljištem na kojem se nalazi kosi lift na Ciglanama ima Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i da po zakonu Općina Centar ne može graditi nikakav objekat na tuđem zemljištu, načelnik Ajnadžić je ranije uputio Zavodu prijedlog ugovora o zajedničkoj izgradnji kosog lifta na Ciglanama.

Odlukom Skupštine KS data je saglasnost da Općina Centar i Zavod za izgradnju KS potpišu sporazum, te da se riješe sva imovinsko-pravna pitanja prije izgradnje novog kosog lifta. Potpisanim ugovorom Zavod za izgradnju KS u izgradnju objekta je uložilo zemljište, a Općina Centar je u saradnji sa Vladom KS finansirala troškove izgradnje novog lifta.