Nakon sjednice
8

Košarac: Zvizdić treba da podnese ostavku, a RS može bez kredita MMF-a

SRNA
Staša Košarac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Staša Košarac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košaravc rekao je da je današnje glasanje u ovom domu o setu zakona iz Reformske agende pokazalo da ne postoji većina na nivou BiH i da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić treba da podnese ostavku i vrati mandat Predsjedništvu BiH.

"Ovdje su maske potpuno pale. Da živimo u normalnoj zemlji ovo bi bio kraj Vijeću ministara BiH, jer je jasno manifestovano da nema većinu. Ovo Vijeće ministara BiH i njegova stuktura nemaju kapacitet da BiH vode putem na koji su se obavezali", rekao je Košarac.

On ističe da vlast na nivou BiH ne postoji.

"Ovo je smiješna i dezorjentisana vlast, koja laže vlastiti narod kroz priču da je za nešto u Briselu, a u Sarajevu za nešto sasvim drugo. Ova vlast je samo potrošila dvije i po godine, a kozmetika se pravila da sve funkcioniše i da smo na evropskom putu", naglašava Košarac.

On kaže da dio komponente iz Republike Srpske koji čini vlast na nivou BiH, odnosno Savez za promjene, "jednu priču priča na ćevapima na Baščaršiji, drugu u Briselu", dok ne dolaze u institucije RS-a, gdje zajedno treba kreirati stavove.

"Predstavnici vlasti na nivou BiH jednu priču pričaju u Evropi, a kada se vrate u BiH nemaju kapacitet da obezbijede prohodnost zakona koji su dio Reformske agende na koju su se obavezali svi u BiH. Potpuno je jasno da je ovo novi problem za vlast na nivou BiH. Savez za promjene i SDA blokiraju građane BiH da idu brže na evropskom putu", rekao je Košarac.

On ocjenjuje da je ovo još jedna institucionalna kriza u BiH proizvedena krizom u SDA i neargumentovanom, netačnom i nejasnom politikom Saveza za promjene i SDS-a, dodajući da oni snose odgovornost.

Košarac navodi da su se zastupnici SNSD-a pojavili na sjednici Zastupničkog doma na temlju definisanih stavova iz Reformske agende i zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske i da će se uvijek pojaviti kada treba zaštititi interese Srpske.

"Mi smo danas pokazali spremnost da budemo dio reformskog puta, tamo gdje je Republika Srpska vidljiva i gdje su značajni interesi Srpske. SNSD je pokazao spremnost da štiti vitalne interese Republike Srpske. Sve što je od interesa za RS SNSD će podržati", poručio je Košarac.

On je napomenuo da su SNSD i vlast u Republici Srpskoj uradili sve što je trebalo da urade, čime su pokazali spremnost da budu dio Reformske agende.

"Republika Srpska će moći i bez sredstava MMF-a i to će vrijeme pokazati, ali smo imali jasnu političku namjeru da pokažemo da ono što SNSD kaže i potpiše stoji iza toga. Drugi iz Republike Srpske, prije svega SDS, pokazali su da tako samo misle kada jedu ćevape na Baščaršiji", smatra Košarac.

On kaže da Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH nije prijenos nadležnosti i da je SNSD spreman da ga podrži.

"Savez za promjene dozvolio je da se u prijedlogu zakona nađu određene anomalije, ali su institucije Republike Srpske putem nadležnog ministarstva reagovale i te greške su otklonjene. Vidljiv je RS u zakonskom rješenju i ne bi imali problem da podržimo taj zakon zato što su sve primjedbe institucija Republike Srpske uvažene i inkorporirane u zakon", pojasnio je Košarac.