Planovi za 2024. godinu
60

Košarac: Radit ćemo sa privrednicima iz FBiH na deblokadi članstva u Otvorenom Balkanu

I. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac u intervjuu za Srnu govorio o prioritetima ovog ministarstva u narednoj godini.

Košarac je govorio o pitanju Trgovske gore te je kazao da pitanje najavljene izgradnje odlagališta nuklearnog otpada, na granici Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, mora u dosadašnjem intenzitetu ostati u fokusu Ministarstva kako bi se zaštitili životi 250.000 stanovnika u 13 općina u BiH.

Najavio je da će početkom godine biti predloženo da BiH angažuje jednu međunarodnu kancelariju, kao što je Hrvatska već učinila.

On je također istakao da se neće odustati od bazičnog stava Predsjedništva BiH koji je jasno definisan, a to je da sve institucije BiH zajednički rade kako bi se Hrvatska onemogućila da na lokalitetu Čerkezovac, na Trgovskoj gori, gradi odlagalište nuklearnog otpada.

"Zahvalan sam svim nivoima vlasti koji daju doprinos, nevladinom sektoru, domaćim i međunarodnim ekspertima koji nam pomažu da radimo na prikupljanju podataka i da branimo interese BiH. Bitno je da zaštitimo živote ljudi i prirodne ljepote tog kraja", rekao je.

U sektoru poljoprivrede on najavljuje da će na dnevni red, uz punu koordinaciju i aktivnosti sa entitetskim ministarstvima, biti stavljene određene direktive EU.

"Na primjeru Zakona o organizaciji tržišta vina pokazali smo da to može. Imamo obavezu da devet pravilnika koji proizilaze iz tog zakona donesemo kako bi vinari iz BiH nakon 24 godine mogli nesmetano da izvoze na tržište EU. To je jedan od prioriteta koje moramo da završimo", precizirao je Košarac.

Navodeći da 82 proizvođača vina u BiH godišnje na 3.600 hektara proizvode oko 18 miliona litara, Košarac je ocijenio da proizvodnja vina postaje jedna od ozbiljnih i prepoznatljivih privrednih grana u BiH.

Košarac je također kazao da ono pitanje na kojem će se sigurno insistirati sa privrednicima Federacije BiH jeste deblokada pitanja članstva BiH u inicijativi Otvoreni Balkan.

"Vidljivo je da privrednici Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije imaju određene benefite, a naši nemaju. Јa ću tu uložiti dodatne napore, prije svega sa privrednicima iz FBiH, da to pitanje otvorimo. U nekim razgovorima oni su jasni u stanovištu da to treba da uradimo, ali žao mi je što postoje neki otpori u Predsjedništvu BiH da to stavimo u fokus", rekao je Košarac.

U domenu energetike, Košarac je rekao da zajedno sa nadležnim entitetskim ministarstvima i vladama, te uz puno obezbjeđenje energetskog suvereniteta BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa treba da definiše pitanje zakonskih rješnja koja proizilaze iz ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice i standarda koje ona propisuje.

"Moramo nastaviti deblokirati priču kada je u pitanju 'Istočna nova interkonekcija' i na tome ćemo intenzivno raditi", dodao je.