Kritikovao Murphya
234

Košarac o sankcijama: Američki ambasador je poprimio isuviše sarajevskih mirisa

I. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac komentarisao je sankcije koje su SAD uvele Nenadu Stevadniću, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću i Milošu Bukejloviću.

Košarac je kazao da je uvođenje sankcija najvišim zvaničnicima RS-a odraz američke bahatosti, bezobrazluka, ali i krajnje nemoći "takozvane velike svjetske sile", koja isključivo razumije arguemnt sile, potpuno ignorišući silinu argumenata.

On je mišljenja da je krajnje licemjerno i maliciozno optuživati rukovodstvo RS-a za neustavne i antidejstonske aktivnosti, jer, kako kaže, ne postoji nijedan primjer, niti dokaz da RS krši Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

"Naprotiv, RS i svi njeni zvaničnici apsolutno primjenjuju i insistiraju na poštovanju Ustava i izvornog Dejtona. Mi podržavamo i zagovaramo dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez inostranog intervencionizma", rekao je.

Košarac je kazao da zapadnim centrima moći evidentno smeta činjenica da od rukovodtsva RS-a ne mogu da naprave svoje poslušnike, koji će bespogovorno slušati i ispunjavati njihove naredbe.

"To im je trn u oku, zbog čega nastoje da silom i sankcijama politički disciplinuju zvaničnike RS-a. Neće im poći za rukom, ma koliku silu prosipali", rekao je.

Poručio je da je padoksalno da Amerikanci drže slovo o demokratiji, a da pri tome na najgrublji način, nasilnički gaze izbornu volju naroda u RS-u, pribjegavajući nedemokratskim mjerama. Dodao je da u svemu ovome ne treba zanemariti ni sarajevski utjecaj na Ambasadu SAD-a u BiH.

"Očigledno je da je američki ambasador poprimio isuviše sarajevskih mirisa i groznih podvala. Odavno ne vjerujemo u kredibilnost izvještaja koje dostavlja svojim šefovima u SAD-u. Svaki novi nasrtaj na RS osnažuje uvjerenje da američki ambasador nije dobronamjeran prema srpskom narodu i RS-u. Vrijeme mu je da ode", rekao je.