BiH
5

Košarac: Mislim da ćemo imati negativno izjašnjenje o Krivičnom zakonu

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac(SNSD) danas je u Sarajevu izjavio novinarima da su intenzivne konsultacije u vezi sa samim načinom glasanja o prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti i o izmjenama Krivičnog zakona BiH.

"Treba reći da, očigledno se nije postupilo po imputima nadležnih institucija, prije svega Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, a odnosi se na Krivični zakon gdje je jasno bilo naznačeno i rečeno da jeste to prenos nadležnosti", kazao je Košarac.

Moram da kažem, dodao je, da je zabrinjavajuće da je predsjednik SDS-a Mladen Bosić glasao za zakon "koji je prenos nadležnosti s nivoa RS-a na nivo BiH, dio poslanika SDS-a, poslanik PDP-a i dio poslanika SNSD-a“.

"Kad se napravi analiza, smatramo da je veoma važna uloga izabranih predstavnika iz RS-a u institucijama BiH da se brane ustavne nadležnosti RS-a i u tom smislu aktivnosti koje se ovih dana vode idu u pravcu tome, jer Dom naroda jeste konačna instanca u procesu donošenja zakona", kazao je Košarac.

Dodao je da je uloga delegata iz RS-a „da onemogući bilo kakav prenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH“.

"Mislim da će se ti razgovori nastaviti u ovih dan-dva i da ćemo na samoj sjednici Doma naroda imati negativno izjašnjenje o Krivičnom zakonu BiH", kazao je Košarac.

Na pitanje da prokomentira najave stavljanja BiH na takozvanu "crnu listu“ ukoliko ne budu usvojeni prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca te izmjene Krivičnog zakona BiH, Košarac je kazao da „uvijek postoje određene vrste političkih spekulacija“.

"Uvijek postoji onaj stav, ako ne usvojimo ova dva zakona imat ćemo problem. Mi nemamo strahova od crnih lista, nemamo jednostavno potrebu da nešto centraliziramo u ovoj zemlji. Imamo posebnu potrebu da štitimo interese RS-a i naša funkcija jeste u tom smislu", kazao je Košarac.