BiH
43

Dodik traži od delegata SNSD-a u Domu naroda da ne usvoje sporne zakone

FENA
Delegati Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Domu naroda Parlamenta BiH neće 6. juna glasati za zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti te za izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, najavio je danas predsjednik te stranke Milorad Dodik.

Javno je zatražio, i kao predsjednik RS-a, da delegati u Domu naroda ne glasaju za te zakone, odnosno da ih odbiju.

Tvrdi da nema stvarnih prijetnji "crnim listama“ za BiH ukoliko se ti zakoni ne usvoje.

On se ogradio od poslanika svoje stranke koji su, kako je naveo, u Predstavničkom domu parlamenta BiH glasali za te zakone, uz obrazloženje da je potrebno da se održe neki rokovi.

Dodik je ustvrdio da "određena ekipa u Evropi pokušava da i na ovaj način centralizuje stvari u BiH“.

"Bez obzira na te njihove prijetnje nismo dali saglasnost poslanicima u Predstavničkom domu da glasaju za ove zakone. Stav Vlade RS-a, MUPRS-a te nadležnih ministarstva je bio negativan i kao predsjednik SNSD-a tražit ću od poslanika da ne glasaju za izmjene Krivičnog zakona BiH", rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci ustvrdiši da BiH i nema nadležnost da donosi taj zakon, pa ni njegove izmjene.

"Krivični zakon u BiH je prvobitno nametnuo visoki predstavnik", naveo je predsjednik SNSD-a i dodao da bez obzira na prijetnje crnim listama to ne treba da zanima RS.

"Ne može se prijetnjama centralizirati zemlja. Moglo se ići na izmjene krivičnog zakonodavstva u entitetima uz potpuno ujednačene odredbe i to je način na koji BiH može da rješava ova pitanja. Očigledno da neko pokušava da nametne priču o navodnim crnim listama", ustvrdio je Dodik.

Naveo je i kako "RS nema teroristički potencijal“.

"To svi znamo. Možda on leži na nekom drugom mjestu u BiH, ali ne u RS-u i ona neće biti kolateral", kazao je predsjednik RS-a i SNSD-a.