Mijo Krešić
0

"Korupcija u BiH je iznad podnošljive granice"

SRNA
Mijo Krešić
Mijo Krešić
Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić smatra je da je korupcija u BiH iznad granice koja je podnošljiva za razvoj demokratskog društva.

Na konferenciji pod nazivom "Šta je korupcija BiH - mi između nas i EU", koja je održana u Sarajevu u organizaciji Transparency Internationala, Krešić je rekao da je korupcija zastupljena u mnogim segmenima društva i da bi akcenta trebalo da bude stavljen na razvoj demokratije u BiH kako bi se ta pojava svela u realne okvire.

On je rekao da su u tom pogledu određene stvari u BiH urađene i naveo primjer donošnja zakona o sukobu interesa i o prevenciji i borbi protiv korupcije koji će početi da daju rezultate.

"Napredak borbe protiv korupcije treba da prati i jača politička volja", ocijenio je Krešić, dodavši da korupcija nije prisutna samo u BiH, što pokazuju brojne afere u susjednim zemljama i zemljama EU, kao i u SAD. 

Predstavnik Transparency Internationala Srđan Blagovčanin tvrdi da EU neće dozvoliti "novu Bugarsku", odnosno da primi u članstvo neku zemlju koja se suočava sa korupcijom i organzovanim kriminalom.

"Ta ljestvica je za BiH zbog toga znatno viša nego za zemlje koje su do sada ušle u Uniju i toga moramo biti svjesni. Korupcija je ključna prepreka za BiH u pogledu evropskih integracija", smatra Blagovčanin.

Adnan Huskić, predstavnik fondacije "Friedrich Naumann", rekao je da su nedavne akcije USKOK-a u Hrvatskoj dokaz da ova zemlja radi na poboljšanju imidža u borbi protiv korupcije.
"Ako pogledamo to a znamo kakvo je stanje u BiH, jasno je da se na tom planu kod nas gotovo ništa ne dešava", ocijenio je Huskić, dodavši da se stiče utisak da se u BiH čeka da neko iz EU eksplicitno naredi, pa da se počne ozbiljno baviti pitanjem borbe protiv korupcije.