{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Korupcija u BiH je iznad podnošljive granice"

S
28.8.2010. u 12:32
0
22
"Korupcija u BiH je iznad podnošljive granice"
0
"Korupcija u BiH je iznad podnošljive granice"
Mijo Krešić
Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić smatra je da je korupcija u BiH iznad granice koja je podnošljiva za razvoj demokratskog društva.
Na konferenciji pod nazivom "Šta je korupcija BiH - mi između nas i EU", koja je održana u Sarajevu u organizaciji Transparency Internationala, Krešić je rekao da je korupcija zastupljena u mnogim segmenima društva i da bi akcenta trebalo da bude stavljen na razvoj demokratije u BiH kako bi se ta pojava svela u realne okvire.

On je rekao da su u tom pogledu određene stvari u BiH urađene i naveo primjer donošnja zakona o sukobu interesa i o prevenciji i borbi protiv korupcije koji će početi da daju rezultate.

"Napredak borbe protiv korupcije treba da prati i jača politička volja", ocijenio je Krešić, dodavši da korupcija nije prisutna samo u BiH, što pokazuju brojne afere u susjednim zemljama i zemljama EU, kao i u SAD.

Predstavnik Transparency Internationala Srđan Blagovčanin tvrdi da EU neće dozvoliti "novu Bugarsku", odnosno da primi u članstvo neku zemlju koja se suočava sa korupcijom i organzovanim kriminalom.

"Ta ljestvica je za BiH zbog toga znatno viša nego za zemlje koje su do sada ušle u Uniju i toga moramo biti svjesni. Korupcija je ključna prepreka za BiH u pogledu evropskih integracija", smatra Blagovčanin.

Adnan Huskić, predstavnik fondacije "Friedrich Naumann", rekao je da su nedavne akcije USKOK-a u Hrvatskoj dokaz da ova zemlja radi na poboljšanju imidža u borbi protiv korupcije.

"Ako pogledamo to a znamo kakvo je stanje u BiH, jasno je da se na tom planu kod nas gotovo ništa ne dešava", ocijenio je Huskić, dodavši da se stiče utisak da se u BiH čeka da neko iz EU eksplicitno naredi, pa da se počne ozbiljno baviti pitanjem borbe protiv korupcije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: