Konstantan problem
37

Korona u zamršenoj statistici: Koliko su podaci u FBiH blagovremeni i precizni?

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 57 smrtnih slučajeva. Običnom građaninu ovaj podatak govori da je 57 osoba umrlo u toku jučerašnjeg dana, no koliko je to zapravo tačno?

Naime, ogromnu razliku pravi riječ "prijavljeno“.

Dakle, Federalnom zavodu je deset kantonalnih zavoda za javno zdravstvo dostavilo podatke o broju umrlih. Ipak, nakon godinu dana praćenja situacije u vezi s pandemijom koronavirusa i načinom izvještavanja kantonalnih i entitetskih zavoda za javno zdravstvo sa sigurnošću se može reći da određeni kantoni neredovno ažuriraju podatke o novozaraženim i umrlim što dovodi do kolapsa statistike.

Naprimjer, iz Hercegovačko-neretvanskog kantona danas (ponedjeljak) je medijima dostavljena informacija o broju zaraženih, hospitaliziranih i umrlih za protekla tri dana (petak, subota i nedjelja)!?

Ono što je upitno glasi da li je taj podatak dostavljen i Zavodu za javno zdravstvo FBiH, pa je kao takav samo uvršten u brojke za posljednja 24 sata s obzirom da nema napomene da se radi po podacima za tri dana.

Prema nezvaničnim saznanjima, neki kantoni više i ne vode statistiku o broju oporavljenih. Također treba istaknuti i da neke privatne zdravstvene ustanove koje rade testiranja na koronavirus ne dostavljaju nadležnim redovne podatke, što dodatno baca sumnju na tačnost podataka koji se predstavljaju građanima.

Poznata je paradoksalna situacija, koja se desila već nekoliko puta, kada Kanton Sarajevo ima veći broj novozaraženih nego cijela Federacija BiH, što dovoljno govori o potpunoj zamršenosti federalne statistike. A statistika je itekako bitna i važna za projektovanje mjera, analiza i budućih koraka.

Također je bitno zbog percepcije javnosti, kako u BiH, tako i van granica BiH. Kada susjedi pročitaju da je smrtnost u BiH jučer iznosila skoro 10 posto od broja zaraženih, onda dobijemo naslove hrvatskih i srbijanskih medija da se u BiH zapravo dešava najcrnji scenario.

Uprkos nastojanjima da dobijemo komentar iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, oni se nisu odazivali na naše pozive. Za nadati se da će ovaj problem biti riješen u narednom periodu kako bi građani imali precizne i blagovremene informacije o situaciji i epidemiološkoj situaciji.

Kao primjer dobre prakse u Federaciji BiH može se navesti Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji redovno svakog jutra medijima odnosno javnosti dostavlja ažurirane i precizne podatke o broju novozaraženih, hospitaliziranih, umrlih, aktivnim slučajevima, oporavljenim i osobama u izolaciji, dok na sedmičnom nivou se rade i epidemiološke analize. Slično je i u Tuzlanskom kantonu, gdje se također vodi računa o statistici.