Novi bilans
5

Korona u BiH: 280 novozaraženih u posljednja 24 sata, pet osoba preminulo

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata, prema podacima entitetskih zdravstvenih institucija, registrovano 280 novozaraženih koronavirusom.

Naime, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.580 uzoraka, od kojih su 192 pozitivna na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Posavskom.

Do sada je testirano ukupno 159.205 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 18.029 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 14.292 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 253 pacijenta. Trenutno je aktivno 3.208 slučajeva pozitivnih na koronu.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su tri nova smrtna ishoda u proteklom danu.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 529 i to 349 muškaraca i 180 žena.

U posljednja 24 sata kod 88 osoba u entitetu Republika Srpska potvrđeno je prisustvo koronavirusa, a dvije osobe su preminule.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo, Univerzitetskom kliničkom centru, Univerzitetskoj bolnici u Foči i bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 568 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus potvrđen je kod 88 osoba.

Radi se o 49 muških i 39 ženskih osoba, od kojih je 21 mlađe, 51 srednje i 16 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 34 osobe su iz Banje Luke, osam iz Laktaša, sedam iz Šipova, po pet iz Bijeljine i Istočne Ilidže, četiri iz Pala, po tri iz Doboja i Prnjavora, po dvije iz Bosanske Gradiške, Istočnog Novog Sarajeva, Kneževa i Modriče i po jedna iz Bosanskog Broda, Višegrada, Dervente, Istočnog Starog Grada, Mrkonjić Grada, Rudog, Sokoca, Stanara, Foče, Čelinca i Šamca.

U posljednja 24 sata prijavljena su dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Radi se o muškarcima srednje i starije životne dobi iz Šipova i Čajniča.

U Distriktu Brčko u posljednja 24 sata nije bilo novih slučajeva zaraze.