Međunarodna krizna grupa
0

Korak po korak do rješenja osnovnih pitanja u BiH

FENA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Deset dana do sljedećeg sastanka vođa političkih stranaka u Bosni i Hercegovini i međunarodnih zvaničnika, sasvim je dovoljno da se u izvrše konsultacije i postigne dogovor oko osnovih pitanja, ocjenjeno je iz Međunarodne krizne grupe (MKG). Direktor programa za Balkan u MKG Marko Prelec, izjavio je za njemački radio Deutshe Welle da je pozitivno iznenađen tokom razgovora vođenih u petak u bazi NATO u Butmiru.

Prelec kaže da je očekivao da će biti predstavljen sveobuhvatni paket rješenja, "koji bi u današnjim uvjetima teško mogao da bude prihvaćen.

"Pribojavao sam se čak i pogoršanja situacije. Izgleda da se od toga odustalo u posljednjem trenutku i da se išlo na jedan fleksibilniji pristup", kaže on.

"Ponuđena su određena rješenja, ali je ostavljeno bosanskohercegovačkim političarima da se dogovore koja će od tih rješenja prihvatiti i u kom obliku", naveo je Prelec.

Tako bi do 20. oktobra, za kada je zakazan novi sastanak sa međunarodnim zvaničnicima, stranke u BiH trebalo da se dogovore o što je više mogućih tačaka, ali i da se odustane od principa "sve ili ništa", smatraju u MKG.

Prelec za Deutshe Welle objašnjava da ne bi trebalo da se insistira da odmah budu rješena najteža pitanja, kao uvjet da se bilo šta riješi, već da bi prvo trebalo postići konsenzus oko reformi što ustavnih što zakonskih, oko čega se svi manje više i slažu.

"U pitanju je dakle brisanje diskriminacionih odredbi iz Ustava, proširenje parlamentarne skupštine, moguće pojačanje vlade, kao i moguće slabljenje Predsjedništva. Ako se pored toga dogovore o još nekim stvarima, tim bolje", smatra on.

Prelec se nada da bi u narednim danima moglo doći do nekog dogovora, ali kada su u pitanju najvažnija, suštinska pitanja za BiH, kao što je pitanje preglasavanja, majorizacije, pitanje odnosa entiteti-vlada i entiteti-država, teško je vjerovati, smatra on, da će doći do bitnijih pomaka.