Popuštanje mjera
3

Koordinacioni tim: U RS-u se nakon 27. aprila trebaju otvoriti prodavnice namještaja, muzeji...

FENA
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Glavni koordinacioni tim, formiran nakon pojave koronavirusa, preporučio je danas da se u Republici Srpskoj nakon 27. aprila, uz posebne mjere, dozvoli rad za šalter sale, trgovinske, zanatske i uslužne radnje manje po površini i manje rizične, te za dostavu i šaltersku prodaju termički pripremljene hrane, pod posebnim mjerama, bez posluživanja na licu mjesta.

Preporučio je da se, uz posebne mjere, dozvoli rad i prodavnicama namještaja, radnjama sa informatičkom i telekomunikacijskom opremom, te uslužnim radnjama, kao što su auto perionice, vulkanizerske radnje, automehaničarske radnje, perionice tepiha, hemijske čistionice, uz sve propisane mjere zaštite.

Takođe, preporuka je i da se dozvoli rad muzejima i bibliotekama u vremenu od sedam do 19 sati, bez organizacije promocija, ili bilo kakvih javnih okupljanja i uz kontrolisan broj korisnika i poštivanje svih higijenskih mjera.

Istaknuto je da će prije donošenja odluke o dozvoli rada za navedene djelatnosti, svima biti predočeno kako treba da organizuju rad u novonastaloj situaciji, uz obavezno i strogo poštivanje svih higijenskih mjera, kao što je obavezna dezinfekcija prostora, nošenje zaštitnih maski i rukavica, vizira, poštivanje fizičke distance od dva metra i drugo.

Ocjenjujući da je trenutna epidemiološka situacija u RS stabilna, te preporučeno Štabu za vanredne situacije u RS da, nakon 27. aprila 2020. godine, svojim zaključkom omogući licima koja su navršila 65 godina i starijima izlazak iz svojih domova svakog radnog dana, u periodu od 7 do 10 sati.

Glavni koordinacioni tim dao je smjernice Štabu za vanredne situacije da, u skladu sa epidemiloškom situacijom, kontinuirano obavještava javnost o planu i rasporedu ublažavanja i ostalih mjera nakon 27. aprila 2020. godine, kao i o rasporedu djelatnosti kojim će biti omogućen rad u narednom periodu.

Na sjednici Glavnog kooodinacionog tima, čiji su članovi predsjednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, rečeno je i da će u nedjelju, 26. aprila, obilježavanje dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac, biti održano uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite.

Zahvalili su građanima na odgovornosti i disciplinovanom ponašanju i još jednom ih podsjetili da se strogo pridržavaju propisanih mjera, s ciljem suzbijanja širenja novog virusa korona, saopćeno je iz Vlade RS-a.