Svečanost u Sarajevu
122

Konzulat Italije prije 155 godina otvoren u BiH: Uvijek možete računati na podršku

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Konzulat Italije otvoren je prije 155 godina u Bosni i Hercegovini, što je ujedno bio povod da se u sklopu svečanosti organizovane u Sarajevu podsjeti na odnose dvije zemlje i potrebu integracije Zapadnog Balkana u euroatlantske institucije.

Piero Fossino, zamjenik predsjednika italijanske parlamentarne komisije za vanjske i evropske poslove, bio je moderator panela o zajedničkoj historiji bilateralnih odnosa dviju zemalja.

"Zapadni Balkan je kroz svoju historiju uvijek imao odnose s Evropom, pa čak i za vrijeme Osmanskog carstva, što se nastavilo kroz period vladavine Austro-Ugarske i kasnije, sve do danas", kazao je Fossino.

Naveo je kako postoji prirodna potreba da se Evropska unija proširi na prostor Zapadnog Balkana, što je, prema njegovom mišljenju, nužno da se zaokruži Evropa i osigura mir.

"Odlukom da se ne otpočnu pregovori Evropske unije s Albanijom i Sjevernom Makedonijom je loša poruka poslana ne samo žiteljima tih zemalja, nego i ljudima iz svih zemalja Zapadnog Balkana", kazao je Fossino.

Fossino je na kraju svog obraćanja poručio kako Bosna i Hercegovina uvijek može računati na podršku Italije kada je riječ o evropskim integracijama, naročito imajući u vidu da je svakako dio Evrope.

Alfredo Sasso iz Opservatorija Balkan Kavkaz Transevropa izjavio je da je Bosna i Hercegovina tokom Drugog svjetskog rata bila okupirana fašističkim vojnicima iz Italije.

"Na stotine italijanskih vojnika bilo je ovdje u svojstvu okupatora gdje su se sukobljavali s partizanima, ali se Italija tokom kasnijeg perioda značajno obračunala s fašizmom, da bi tokom posljednjeg rata pružila podršku Bosni i Hercegovini", kazao je Sasso.

Prema njegovim riječima, tokom perioda nakon Drugog svjetskog rata postojale su značajne konekcije između BiH i Italije.

"BiH i Italija njegovale su političke, kulturne i svake druge odnose, što je dokazano tako što je Italija pružila pomoć BiH tokom proteklog rata. Njegovanje tih odnosa nastavljeno je sve do danas", istakao je Sasso.

Historičar Eric Gobetti podsjetio je na ubistvo Franca Ferdinanda, kazavši da je to bio okidač za Prvi svjetski rat.

"Najveći pokreti nakon Prvog svjetskog rata uspostavljeni su na ovim prostorima, krenuvši od uspostavljanja Komunističke partije koja je pružila značajan otpor fašizmu za vrijeme Drugog svjetskog rata", rekao je Gobetti, dodavši kako su italijanski partizani u Mostaru pružili podršku otporu okupatorima.