{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konvoj s migrantima zaustavljen u Konjicu i vraćen na područje Kantona Sarajevo

18.5.2018. u 09:47
550
478
Konvoj s migrantima zaustavljen u Konjicu i vraćen na područje Kantona Sarajevo
550
Konvoj s migrantima zaustavljen u Konjicu i vraćen na područje Kantona Sarajevo
Migranti koji su jutros autobusima krenuli iz Sarajeva prema Izbjegličkom centru u Salakovcu vraćeni su s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona i prebačeni na teritoriju Kantona Sarajevo na Ivan-sedlu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako javlja reporter Klix.ba, šef specijalne policije MUP-a HNK je dobio naredbu da ih vrate na područje Kantona Sarajevo. To je oko 10 sati i urađeno te su autobusi vraćeni i parkirani pored ceste na Ivan-sedlu.

Kako saznajemo, ovo je akcija specijalne policije koja je pod direktnom kontrolom komesara.

Na sve naše pozive i upite Vladi i MUP-u HNK nije dato nikakvo objašnjenje.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Sarajevska policija još nema nikakvih informacija. Iz UNHCR-a su nam kratko prokomentarisali da se nadaju da će ova situacija biti uskoro riješena te da će migranti biti smješteni u Salakovac koji je i pripreman za njih i u koji je uloženo mnogo novca i truda.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nazvao je ovaj potez državnim udarom i za 13 sati u Banjoj Luci sazvao vanrednu konferenciju za medije. Iz tog ministarstva su nam kazali da ne znaju ko je i zbog čega izdao naredbu da se migranti zaustave.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić izjavio je da migranti neće biti vraćeni u Sarajevo.

Podsjetimo, migranti i izbjeglice koji su proteklih dana boravili u parku u blizini sarajevske Vijećnice odlukom državnih struktura jutros su trebali biti prebačeni u Salakovac. Prije 8 sati oni su autobusima krenuli u pravcu Mostara, a u 8:30 sati su napustili područje Kantona Sarajevo.

Ostaje nejasno šta se u međuvremenu dogodilo.

Jedan od ministara u Vladi HNK za naš portal je rekao da vlada tog kantona nije zasjedala i da može biti riječ samo o nečijoj jednostranoj odluci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: