Žičare Grächen-Hannigalp
0

Konvoj s dijelovima za trebevićku žičaru stigao u bazu Butmir

FENA
Sa potpisivanja ugovora
Sa potpisivanja ugovora
Konvoj od 17 kamiona ušao je u Glavnu komandu EUFOR-a u bazi Butmir u 01.45 sati 16. novembra, prešavši više od 1.300 km puta od Švicarske, i donio dio demontirane žičare Grächen-Hannigalp.

Od Bosanskog Broda do Sarajeva konvoj su pratili švicarski ambasador u BiH André Schaller i delegacija švicarske općine Grächen.

U bazi Butmir konvoj i ambasadora dočekao je zamjenik komandanta EUFOR-a brigadni general Zoltan Gulyás.

Žičara je poklon općine Grächen gradu Sarajevu da bi se mogla obnoviti trebevićka žičara, koja je uništena tokom konflikta početkom devedesetih godina.

Ambasador Schaller zahvalio je vozačima i pomoćnom osoblju na trudu uloženom u dolazak prvog od četiri predviđena konvoja.

“Veoma sam ponosan na švicarske oružane snage, koje su sigurno prevezle ovu žičaru iz Švicarske, i impresioniran pomoći koju su pružile vlasti BiH i EUFOR i tako omogućili da se ovo uradi. Željno čekam izgradnju nove trebevićke žičare 2012.-2013. godine”, izjavio je ambasador Schaller.

Ovo je prvi od četiri konvoja kojima će biti prevezena žičara Grächen-Hannigalp. Ona će ostati u bazi Butmir do početka izgradnje u proljeće 2012. godine. Završetak radova planiran je za 2013. godinu.

Konvoj je prešao oko 1.300 km i prošao kroz Lucern, Milano i Zagreb i ušao u BiH u Bosanskom Brodu. Ovaj projekt podržale su Evropska unija, Ambasada Švicarske Konfederacije i Švicarska agencija za razvoj i saradnju, saopćeno je iz Glavne komande EUFOR-a.