BiH
66

Konvoj "Da se nikad ne zaboravi" u okviru obilježavanja srebreničkog genocida

FENA
U okviru obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba 15. i 16. maja organizira IX konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja pod nazivom "Da se nikad ne zaboravi".

Kao i do sada Konvoj će okupiti mlade iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i BiH koji će u zajedničkom posjetu Memorijalnom centru u Potočarima odati počast nevino stradalim Bošnjacima u julu 1995. godine, saopćeno je iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

"Srebrenički genocid, najveće je stradanje Bošnjaka u novijoj povijesti o kojem mladi ljudi najbolje mogu naučiti iz neposrednog susreta s preživjelim svjedocima na mjestu zločina. Upravo organizacijom Konvoja koji je postao tradicionalno godišnje okupljanje mladih Bošnjaka Hrvatske i njihovih prijatelja Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba želi skrenuti pozornost javnosti na taj stravičan događaj koji se desio u Evropi XX stoljeća te podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek, dvadeset godina nakon rata, ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih", navodi se u saopćenju.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba za učesnike Konvoja osigurava prijevoz na relaciji Zagreb - Srebrenica - Zagreb, smještaj u Behram-begovoj medresi u Tuzli i ručak u Srebrenici.

Prijave se primaju do 4. maja, a prednost imaju mladi do 35 godina.