BiH
0

Kontroverza u Parlamentu FBiH o strategijie ekonomskog razvoja

FENA
Glasanje o strategiji ekonomskog razvoja FBiH - projekt razvoja turizma, koja je u parlamentarnu proceduru upućena iz Federalne vlade, izazvalo je kontroverze na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta održanoj u Sarajevu.

Strategija nije podržana većinom glasova, ali takvom zaključku su prethodile određene nedoumice, na momente i žučne polemike, te konstatacije pojedinaca da se u Predstavničkom domu prilikom glasanja nikada dosad nije desila slična situacija koja je čak zaprijetila rušenjem digniteta Doma.

O strategiji je glasano dva puta.

Jednom je to učinjeno opštim izjašnjavanjem poslanika elektronskim putem, kada je na osnovu prikaza glasova na monitoru konstatirano da nije podržana većinskom voljom.

Potom je poslanički klub Socijaldemokratske partije (SDP) BiH izrazio sumnju u taj ishod, na šta po Poslovniku ima pravo, te zatražio pojedinačno, usmeno izjašnjavanje poslanika prozivkom, koja se inače u sličnim situacijama vrši prema spisku poslaničkih imena koji ima odgovarajuća parlamentarna služba.

Ispostavilo se da strategija ni u tom drugom krugu glasanja nije dobila većinu, zapravo da joj je nedostajao samo jedan potvrdni glas.

Odmah potom se za riječ javio poslanik Hrvatske demokratske zajednice Jozo Bagarić i zatražio od članica parlamentarne službe koje evidentiraju i prebrojavaju usmene glasove da mu saopšte kako su evidentirale njegov glas.

Kada mu je odgovoreno da je bio suzdržan i da je tako i evidentirano, Bagarić je rekao da je "za".

Uslijedile su polemike i komentari o tome da li je njegova naknadna tvrdnja validna i je li se moglo desiti da je njegovo izjašnjavanje pogrešno evidentirano pošto usmeno izjašnjavanje pruža mogućnost da svi čuju kako se ko izjašnjava, a posebno stoga što članice parlamentarne službe koje vrše prozivku i same usmeno ponove prilikom evidentiranja svakog pojedinačnog glasa kako se ko izjasnio.

Kada su u ovoj situaciji iz SDP-ovog kluba najavili da će zatražiti ponovno pojedinačno izjašnjavanje, dakle treći krug, jedan broj poslanika, među njima Safet Softić iz Stranke demokratske akcije, inače predsjedavajući Predstavničkog doma u prethodnom mandatu, rezignirano je zatražio da se ova "lakrdija" prekine i sačuva dignitet Doma jer su sve poslovničke mogućnosti za glasanje bile iscrpljene onog trenutka kad je obavljen drugi krug.

Na koncu je dopredsjedavajući Doma Stanko Primorac, koji je vodio današnju sjednicu u odsustvu predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, pročitao poslovničko pravilo o glasanju u Parlamentu, koje je potvrdilo Softićeve riječi te je ova tačka dnevnog reda okončana.

Bagarićevu intervenciju neki su doživjeli kao pokušaj da se pošto-poto osigura prohodnost predloženoj strategiji.

Tokom rasprave o tom dokumentu, prije glasanja, protivnici su zamjerali između ostalog što je za izradu strategije, inače urađene 2008. godine, dato mnogo novca, 650.000 KM, kako su neki kazali, te što su za taj posao angažirani eksperti iz susjedne Hrvatske a ne domaća pamet.

Karakteristika glasanja o ovom dokumentu je i u tome što su ga podržali iz vladajućeg SDP-a i opozicionog HDZ-a (ako se izuzme upitnost Bagarićevog glasa), dok podršku nije dala SDA, koja je također u vladajućoj većini. Gotovo svi poslanici te stranke bili su suzdržani.

Savez za bolju budućnost BiH, najjača opoziciona partija, izjasnio se protiv.