BiH
378

Kontrolirana naplata: "Zatvaranje" osam tramvajskih stajališta počinje na ljeto

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je najavljena adaptacija, odnosno "zatvaranje" četiri tramvajska stajališta, Ministarstvo saobraćaja KS izrazilo je želju za proširenjem projekta na sva postojeća tramvajska stajališta u gradu.

Glavni projekt za izgradnju 8 tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu je završen i to na tramvajskim stajalištima na Dolac Malta, Socijalno, Čengić Vila i Otoka. Pored toga vode se aktivnosti za realizaciju projekta za izgradnju tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu na svim tramvajskim stajalištima.

"Planira se izgradnja tramvajskih stajališta u gradu Sarajevu, koja će biti na nivou ispunjavanja uslovauslove koji garantuju visok procenat naplate usluge prijevoza kao i dobar standard usluge na stajalištu, što podrazumjeva natkriven prostor tramvajskoh stajališta, ograđen prostor tramvajskog stajališta, opremljen prostor tramvajskog stajalištima sa pratećim sadržajima – prodajna mjesta, prostor za informisanje putnika u realnom vremenu o prijevozu itd", rečeno je za Klix.ba iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Trenutno su Budžetom Kantona Sarajevo predviđena sredstva za izgradnju 8 tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu, a vode se aktivnosti iznalaženja partnera (privatno – javno partnerstvo) za realizaciju izgradnje svih tramvajskih stajališta. Proračunska vrijednost za izgradnju jednog stajališta je cca. 45.000,00 KM.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva saobraćaja KS, početak radova je predviđen u ljetnom periodu ove godine.

Što se tiče potencijalne izgradnje trolejbuskih, autobusnih i minibuskih stajališta sa kontrolisanom naplatom, to će uveliko zavisiti od konfiguracije terena.

"To će zavisiti od lokacija pomenutih stajališta jer veliki broj stajališta ne zadovoljava minimalne tehničke uuslove za izgradnju i upotrebu", zaključeno je iz Ministarstva.