{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kontra države BiH: Republika Srpska noćas usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti

18.10.2017. u 08:04
226
297
Kontra države BiH: Republika Srpska noćas usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti
226
Kontra države BiH: Republika Srpska noćas usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su noćas na 22. redovnoj sjednici Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti entiteta Republika Srpska.
Za Rezoluciju su glasala 44 narodna poslanika. Niko nije bio protiv i niko suzdržan.

Rezolucijom se definiše neutralnost entiteta Republika Srpska u odnosu na postojeće vojne saveze. U Rezoluciji je navedeno da teritorija RS-a ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

U ovom dokumentu je precizirano da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira sa Srbijom, kao potpisnicom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Rezoluciju o vojnoj neutralnosti i zaštiti ustavnog poretka usvojili su samo poslanici vladajuće koalicije nakon što su u sinoćnjem zasjedanju Skupštine odbili učestvovati poslanici opozicije, kao i koalicije Domovina, nakon što nije usvojen prijedlog da se na dnevni red uvrste tačke koje su oni predložili, a to su povlačenje smjene glavnog revizora Duška Šnjegote i brojne druge tačke.

Poslanici vladajuće koalicije su zasjedanje nastavili u maloj skupštinskoj sali, a tokom noći su izglasali i usvojili izvještaj revizora o izvršenju budžeta te imenovali novog glavnog revizora RS-a.

Podsjećamo, entitet RS je mimo svih nadležnosti proglasio vojnu neutralnost, iako je to nadležnost države BiH, i uprkos činjenici da su se zvanične institucije BiH opredijelile da pristupe NATO-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: