Maryse Berniau
0

Kontinuirana podrška francuske radu Suda i Tužilaštva BiH

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Ambasadorica Republike Francuske u BiH Maryse Berniau sastala se danas u Sarajevu sa predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso i glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Miloradom Barašinom, kao i njihovim saradnicima.

Republika Francuska izuzetno je zainteresirana za uspostavu pravne države u BiH i sa zanimanjem prati rad pravosudnih institucija, istaknula je ambasadorica Berniau.

Ona je dodala da Republika Francuska pruža kontinuiranu podršku radu Suda i Tužilaštva na koju će te institucije i u budućnosti moći računati.

Meddžida Kreso je zahvalila na podršci koju je Republika Francuska pružala tokom proteklih godina, ali i na novim vidovima saradnje koju je francuska Vlada, putem ambasade u Sarajevu, ponudila Sudu BiH.

Predsjednica Suda izrazila je razočarenje činjenicom da domaće vlasti nisu prepoznale značaj Suda i Tužilaštva BiH, što najbolje pokazuje nedavna odluka o smanjenju budžeta ovim institucijama koja će uticati na njihov efikasan rad.

Podsjetila je da nedavno usvojena Državna strategija za procesuiranje ratnih zločina neće moći biti uspješno realizirana ukoliko ne budu odobrena dodatna sredstva.

Ukazala je i na šutnju države kada je riječ o produženju mandata međunarodnim sudijama i tužiocima te ponovila da se Ministrastvo pravde s tim u vezi nikada nije oglasilo.

"Bosna i Hercegovina ima budućnost samo ako uspije izgraditi pravnu državu, stoga bi političari morali voditi računa o egzistenciji pravosudnih institucija", zaključila je Kreso, saopćeno je iz Suda BiH.