Tatham sa HDZ-ovcima
0

"Konstruktivno pristupiti rješavanju problema u BiH"

SRNA
Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham istakao je da Vlada Velike Britanije ulaže ogromne napore da bi se BiH u potpunosti integrisala u evropske strukture, te poručio da je konstruktivan pristup rješavanju problema ono što međunarodna zajednica očekuje od domaćih političara.

Tatham je tokom sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem istakao da Velika Britanija ostaje predana evropskim standardima BiH.

Čović i Ljubić naglasili su da je neophodno hitno uspostaviti vlast na svim nivoima, te pozvali na promjenu Ustava kojom će biti osigurana  istinska ustavna ravnopravnost hrvatskog naroda sa druga dva konstitutivna naroda u BiH. 

"Oni su ukazali na potrebu hitne izmjene Izbornog zakona u BiH nakon posljednjih opštih izbora koji su potvrdili mogućnost brojnih manipulacija i pokušaja eliminisanja legalnih i legitimnih hrvatskih predstavnika iz vlasti", saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Čović i Ljubić istakli su da evropski put BiH nema alternativu, te da treba obezbijediti političku stabilnost BiH koja se veže za nužne ustavne promjene, kao i podići ekonomsku i socijalnu stabilnost BiH na viši nivo. 

"Vlast na svim nivoima u BiH za koje su provedeni opšti izbori 2010. godine treba konstituisati poštujući većinski izborni legitimitet unutar svakog konstitutivnog naroda, te na taj način osigurati da vlast odražava političku volju konstitutivnih naroda i građana iskazanu na demokratskim izborima", istakli su oni. 

Čović i Ljubić naveli su da HDZ 1990 i HDZ BiH ne blokiraju uspostavljanje vlasti, već naprotiv, čine sve kako bi bio postignut međustranački dogovor koji će garantovati stabilnost i funkcionalnost novih vlada za cijeli izborni ciklus. 
"Za taj dogovor je potrebno poštivanje većinskog izbornog legitimiteta dobijenog u svakom narodu i od svih građana", istakli su oni.

Lideri dvije stranke naveli su da će hrvatski blok okupljen oko HDZ BiH i HDZ 1990, zajedno sa ostalim legitimnim predstavnicima naroda i građana BiH, nastojati što prije formirati funkcionalne vlade koje bi trebalo da zadovolje osnovna načela, što podrazumijeva dovoljan ukupni kapacitet za usvajanje potrebnih reformi, posebno ustavnih, te većinsku izbornu legitimaciju sva tri konstitutivna naroda. 

"Za nesmetano funkcionisanje budućih vlasti nužno je da parlamentarne većine na relaciji država, entitet i kantoni, kada je riječ o Federaciji BiH, budu maksimalno kompatibilne", istakli su Ljubić i Čović.