|

Predstavnici naroda, prionite dijalogu i formiranju vlasti

Predstavnici naroda, prionite dijalogu i formiranju vlasti
0
F
FENA
3.2.2011. u 13:20
13
komentara
0

dijeljenja
Predstavnici naroda, prionite dijalogu i formiranju vlasti
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Mostaru s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Tončijem Staničićem, saopćeno je iz Ureda za informisanje HDZ-a BiH.
Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim prilikama u BiH s posebnim osvrtom na položaj hrvatskog naroda u BiH i daljnjem razvoju ideje dijaloga i postizanja konsenzusa u ovoj zemlji.

Čović je kazao kako evropski put BiH nema alternativu, kako treba osigurati političku stabilnost BiH koja se veže za nužne ustavne promjene, te podići ekonomsku i socijalnu stabilnost BiH na viši nivo nego do sada.

Također je istaknuo kako treba hitno uspostaviti vlast na svim nivoima i kako "nam hitno trebaju ustavne promjene jer bez njih nema nikakvog napretka u Bosni i Hercegovini".

"Nužan je kompromis legalnih i legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH. Sva ustavna i zakonska rješenja moraju osiguravati jednaka prava i odgovornosti za sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina BiH.

Želimo osigurati apsolutnu ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH u procesu ustavnih promjena, a zalažemo se i za izmjenu Izbornog zakona koji će hrvatskom narodu u BiH osigurati izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i na svim nivoima vlasti u BiH", istaknuo je Čović.

"Vlast na svim nivoima u Bosni i Hercegovini za koje su provedeni Opći izbori 2010. godine treba konstituirati poštujući većinski izborni legitimitet unutar svakog konstitutivnog naroda, te na taj način osigurati da vlast odražava političku volju konstitutivnih naroda i građana iskazanu na demokratskim izborima", istaknuo je Čović.

Ambasador Staničić je u razgovoru istaknuo važnost zajedničke izjave predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor u svim njenim aspektima.

"Uvjerena da bez jednakopravnosti Hrvata u BiH nije moguće postići cilj BiH kao puno funkcionirajuće države osposobljene za ispunjavanje uvjeta za članstvo u EU i NATO, Republika Hrvatska ističe svoj interes da političke stranke u BiH osiguraju punu institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda.

Važno je da se jasno i kroz sve nivoe vlasti i uprave utvrdi definicija predstavnika konstitutivnog naroda kao onog predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi.

Republika Hrvatska poziva sve sudionike u političkom životu BiH, a posebno predstavnike stranaka koje su dobile najveću podršku konstitutivnih naroda i građana BiH, da odgovorno i s punim uvažavanjem interesa sva tri konstitutivna naroda priđu sastavljanju izvršnih vlasti na svim nivoima.

Posebno pozivamo sve legitimne predstavnike konstitutivnih naroda i građana u Federaciji BiH da u dobroj volji prionu dijalogu i formiraju izvršnu vlast koja bi svojim sastavom bila reprezentativna političkoj volji konstitutivnih naroda i građana iskazanoj na demokratskim izborima", stoji u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...