Politički maraton
12

Konstitutivna sjednica Glavnog odbora SDS-a trajala pet sati, zabilježen incident

Piše: M. T.
Konstitutivna sjednica Glavnog odbora SDS u Banjoj Luci je trajala čitavih pet sati, a zabilježen je i jedan incident.

Izabrano je jedanaest potpredsjednika stranaka: Drago Bundalo, Nemanja Vasić, Nedeljko Glamočak, Nade Planinčević, Nebojša Marić, Mićo Mićić, Kostadin Vasić, Milovan Bjelica, Dragan Ćuzulan, za svaku izbornu jedinicu. Iz reda manje zastupljenog pola za potpredsjednika je izabrana Aleksandra Pandurević, a iz reda mladih Nina Bukejlović. Milan Miličević ostaje predsjednik Glavnog odbora SDS.

Predsjednik SDS je nakon sjednice izjavio da će SDS na parlamentarnim izborima 2018.godine, zajedno sa koalicionim partnerima, nastojati da se odupre aktuelnoj vlasti u RS i pokušati da donese promjene.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prethodno je bivši potpredsjednik SDS Ognjen Tadić, u otvorenom pismu, rekao da osim što nije dobio zvaničan poziv, na sjednicu GO stranke nije došao jer na dnevnom redu nije bila tačka koja bi se bavila predloženim planom za izlazak iz krize. Tadić ističe da su on i oko 50 hiljada članova SDS-a poniženi jer im je na mjestu predsjednika lice koje je, iako sposobno za vojsku, izbjeglo da u ratu služi Vojsku Republike Srpske. Govedaricu je optužio da je dezerter.

Govedarica je na to odgovorio da Tadićevo pismo nije ni pročitao.

”Nemam namjeru da ubuduće čitam bilo koje pismo koje se pojavi od gospodina Tadića, njega SDS poštuje, tri puta je bio kandidat za predsjednika RS, imali smo u njega apsolutno povjerenje, nije tačno da ga nismo zvali. ja sam ga pozvao na sjednicu konstitutivnog odbora, on je našao sebi svojstvene razloge zašto se nije pojavio. Ja ne želim da čitam sve te napise, a o otvorenim pitanjima u stranci možemo razgovarati na stranačkim organima. Ne znam da li njegov cilj da provocira SDS I mene lično, ali on svojim istupima pravi štetu SDS-u. Pokušava da ispadne žrtva, ali ja ga pozivam na saradnju i na razgovor, neće me isprovocirati”, rekao je Govedarica.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Petosatno zasjedanje su obilježili incidenti uoči samog početka sjednice.

Dosadašnji šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini opštini Bosanska Gradiška, Saša Lazić, doveo je ispred prostorija SDS-a u Banjoj Luci petnaestak svojih pristalica koji su verbalno napali pojedine članove Opštinskog odbora SDS-a u Bosanskoj Gradišci.

“Mi nismo ni imali namjeru da ulazimo na konstitutivnu sjednicu, samo smo imali namjeru da poručimo članovima Glavnog odbora da ova sjednica nije legalna, njoj prisustvuju dva člana iz Bosanske Gradiške, Mirko Samardžija i Zoran Latinović. Njih nije izabrao općinski odbor, oni su sami došli, mi ne znamo ko ih je izabrao, što znači da je sjednica nelegalna ako su oni učesvovali i glasali na njoj”, rekao je Lazić.

Zbog mogućih većih inciodenata pred ulazom u prostorije SDS bili su angažovani pripadnici privatne zaštitarske agencije koji odbornicima iz Gradiške nisu dozvolili da uđu.