Ranije dogovorena većina
618

Konstituisana Skupština ZDK, slijedi formiranje klubova i izbor delegata

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Novoizabranim zastupnicima u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona danas su uručeni certifikati te je 35 zastupnika zvanično stupilo na funkciju.

Novi saziv Skupštine Zeničko-dobojskog kantona činit će, kako je već poznato, 35 zastupnika, odnosno, devet političkih subjekata.

Većinu je ranije formirala tzv. Šestorka i to bez SDA i HDZ-a, a koju sa 18 ruku čine zastupnici BHI - Kasumović Fuad, Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte, Naroda i pravde, Narodnog evropskog saveza i Naše stranke.

Dogovor Osmorke je precrtan i u ovom kantonu te je tako jedna zastupnica NES-a ustvari postala 15. ruka u budućoj većini nakon čega su im se priklonila tri zastupnika DF-a čime je napravljena većina.

Danas je na dnevnom redu i formiranje klubova Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao i Prijedlog Odluke o izboru Komisije za izbor i imenovanja (privremene), Prijedlog Odluke o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, Prijedlog Odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine te Izbor delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.