Generalni inspektor
15

Konkurs za komesara MUP-a KS: Ćosić se ne može kandidovati jer odlazi u penziju

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Šest viših inspektora na području Kantona Sarajevo imaju uvjete da konkurišu za poziciju komesara MUP-a KS. Bivši komesar Vahid Ćosić, koji je smijenjen s ove funkcije, neće se moći kandidovati jer iduće godine odlazi u penziju te je disciplinski pravnosnažno kažnjen, zbog čega ne ispunjava uvjete.

Nezavisni odbor za izbor i imenovanje komesara MUP-a KS raspisao je konkurs u četvrtak, 30. marta. Pravo konkurisanja imaju kandidati iz svih policijskih agencija u BiH koji imaju čin glavnog inspektora s minimalnim iskustvom od tri godine. Novi konkurs se, uprkos prijedlozima za izmjene u vezi s izborom komesara, ne razlikuje od onih koji su raspisivani ranije jer je Zakon o unutrašnjim poslovima u formi nacrta.

"Procedura usvajanja zakona još nije završena. Čekali smo da odbor bude popunjen i zato smo odmah raspisali konkurs jer se to vuče od smjene gospodina Ćosića. Neozbiljno je da kanton bude toliko dugo bez komesara, a opterećenje je i za gospodina Halilovića koji već pet mjeseci obnaša dvije funkcije - načelnik Sektora uniformisane policije kao najvećeg sektora i policijski komesar", rekao je Samir Čorbo, predsjednik Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje komesara MUP-a KS.

Prema dosadašnjim informacijama, iz MUP-a KS se mogu kandidovati načelnik Prve policijske uprave (PU) Fahrudin Halač, načelnik PU Novi Grad Milorad Bašić, načelnik Sektora kriminalističke policije Džafer Hrvat, Mevludin Halilović koji trenutno obnaša funkciju v. d. komesara, bivši samostalni inspektor Idriz Efendić te načelnik Operativno-komunikacijskog centra MUP-a KS Himzo Selimović.

Ćosić bi se mogao kandidovati, ali ne ispunjava uvjete jer zakonom je predviđeno da se tokom mandata komesara ne mogu ostvarivati uvjeti za penziju, a ne ispunjava ni posljednji uvjet da nije disciplinski kažnjavan za teže povrede službene dužnosti.

Prema sadašnjem zakonu, komesar ima mandat od četiri godine, uz mogućnost obnašanja funkcije još četiri godine. Na ovoj funkciji dobijaju čin generalnog inspektora. Po isteku mandata, vraćaju se na svoja radna mjesta po činu koji imaju.

Kandidati imaju još 14 dana da se prijave te mnogo posla jer, uz svu dokumentaciju koju trebaju prikupiti, trebaju pripremiti prijedlog plana i programa rada za vrijeme trajanja svog mandata.

Nezavisni odbor Skupštine KS izrazio je nadu da će se na ovaj konkurs prijaviti veći broj kandidata te da će na taj način kroz mogućnost većeg izbora i otvorene konkurencije, Vladi KS biti predloženi najkompetentniji kandidati koji mogu odgovoriti složenim zadacima rukovođenja policijom u uslovima specifičnog sigurnosnog okružja Kantona.

Podsjetimo, Vahid Ćosić je smijenjen 18. novembra prošle godine.