Nadoknada štete
169

Konjički ribari podnijeli krivičnu prijavu protiv direktora Hidroelektrane Jablanica

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Organizacija sportskih ribolovaca Konjic podnijela je krivičnu prijavu protiv Ramiza Zahirovića, direktora podružnice HE na Neretvi - Jablanica. Zahirovića ribolovci terete da je odbio sklopiti ugovor o nadoknadi štete koju poslovanje hidroelektrane pričini ribljem fondu.

OSR Konjic je korisnik ribolovnog prava na području ribolovne zone Konjic, a po zakonu je Hidroektrana Jablanica dužna, u slučaju da ne osigura slobodnu migraciju riba, nadoknaditi pričinjenu štetu korisniku ribolovnog područja.

Ribari smatraju da je takvo postupanje suprotno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, a u ranijem periodu su hidroelektrane na Neretvi uredno izvršavale svoje obaveze u vidu poribljavanja.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Navode i kako je poribljavanje zakonska obaveza tuženika, a podrazumijeva kontinuirano poribljavanje u skladu s ribarskom osnovom i planom poribljavanja.

Krivična prijava predana je Kantonalnom tužilaštvu HNK u Mostaru, a konjički ribari su uvjereni u zaštitu svojih prava. Kako saznajemo, najavljuju i podizanje novih prijava za ekološku katastrofu na Jablaničkom jezeru iz februara 2017. godine.