Građanska inicijativa
0

FOTO / Konjičani u akciji spašavanja murala Zuke Džumhura

Klix.ba
U organizaciji Udruženja Volonteri i prijatelji Konjica u ponedjeljak navečer su inicijative više građana za spašavanje murala Zuke Džumhura u "Pivnici" pretočene u dogovor za akciju.
Sastanku je prisustvovalo više pd 20 građana Konjica. Formiran je tim (Dinno Kasalo, Emil Bakoš, Elvedina Alić, Elvira Ćosić, Adis Muhibić) kojim će koordinirati Dragan Agić i odmah su obavljene konsultacije sa vlasnikom objekta koji se ruši, kao i sa poznatim bh. slikarom restauratorom. Za zamjenika koordinatora je izabran Isa Džino.

"Konsultacije sa stručnjacima građevinske struke i drugim potrebnim i zainteresovanim, će biti obavljene narednih dana. U akciju spašavanja murala pozvani su svi Konjičani i Konjičanke”, rekao je Dragan Agić, koordinator tima.

Pivnica je kultno mjesto konjičke omladine, zgrada je sagrađena 1953. godine kao samački hotel ili hotel Igman (za potrebe radnika tek otvorene fabrike Igman), kasnije je bila Klub radnika, pa Pivnica. U sali su organizovane plesne i disko večeri, proslave nove godine, 1. i 25. maja, dani omladinskih radnih brigada, nastupali su domaći i gostujući pjevači i pop grupe, birani najbolji pjevači amateri, organizovani izbori za miss Konjica....