BiH
118

Konjević Polje: Roditelji umjesto đaka u školskim klupama

Anadolija
Djeca povratnika bošnjačke nacionalnosti u Konjević Polje, Bratunac i Podrinje danas nisu sjela u školske klupe u Osnovnoj školi "Petar Kočić", područna škola u Konjević Polju, iako je u entitetu Republika Srpska, kao i u ostatku Bosne i Hercegovine, od danas počela školska 2013/2014. godina, javlja agencija Anadolija.

Bošnjačka djeca u ovoj školi, njih 143, neće sjesti u školske klupe, kažu roditelji koji su se umjesto svoje djece okupili u školskom dvorištu, sve dok ne budu riješeni problemi koji se godinama gomilaju i dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi utemeljeni na Ustavu i zakonima.

Među razlozima za ovakvu odluku roditelji navode nepovoljne sanitarne uslove, neodvijanje nastave po planu i programu Tuzlanskog kantona, neuzimanje u obzir proporcionalne zastupljenosti prema etničkoj pripadnosti učenika područne škole u formiranju školskog odbora i zapošljavanju nastavnog kadra.

U ovoj školi djeca do petog razreda osnovne škole rade po planu i programu Republike Srpske, dok djeca od petog i viših razreda rade po udžbenicima i programu Tuzlanskog kantona. Osim toga, roditelji se žale da tokom školske godine u ovoj školi često nestaje vode te da voda nije za piće.

Predsjednik Savjeta roditelja Muhamed Ahmetović objasnio je da su roditelji odlučili da, zbog navedenih problema, danas oni dođu pred školu, a djecu ostave kod kuće.

"Uz uporno zanemarivanje i neispunjavanje prava bošnjačke zajednice na nacionalnu grupu predmeta, Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a nastavlja diskriminirati građane bošnjačke nacionalnosti. Od 36 uposlenih u školi 'Petar Kočić', samo je jedan Bošnjak. Naša škola u Konjević Polju se i dalje tretira kao područna, premda ima više učenika nego centralna škola u Kravici", pojasnio je Ahmetović.

On je kazao da su roditelji odlučili da "neće dopustiti nastavak torture nad svojom djecom".

Prema njegovim riječima, roditelji bošnjačke nacionalnosti odlučili su da neće slati djecu u školu sve dok se ne organizuje školski odbor koji će biti u skladu sa etničkom strukturom stanovništva, dok se ne uvede u potpunosti nacionalna grupa predmeta, ne zaposle nastavnici bošnjačke nacionalnosti i objekat škole ne učini prihvatljivim za održavanje nastave.

"Ukoliko se ovakva situacija nastavi, do kraja septembra pozvaćemp sve bošnjačke povratničke zajednice da krenu u opći bojkot sistema osnovnog obrazovanja u entitetu Republika Srpska, a najbliže kantone i federalnu vlast pozvaćemo na podršku i paralelno organizovanje nastave u povratničkim zajednicama po planu i programu iz Federacije BiH", rekao je Ahmetović.

Na oglasnoj ploči u školi, među imenima učenika koji su učestvovali na takmičenjima, nalazi se tek jedno ime djeteta bošnjačke nacionalnosti, iako ovu područnu školu pohađaju isključivo djeca te nacionalnosti, njih 143. Na ulazu u jednu od učionica na papiru je ćiriličnim pismom napisano "Odeljenje I2", a imena djece na njihovim radovima takođe su napisana ćiriličnim pismom.

Direktor škole "Petar Kočić" Savo Milošević kazao je kako roditelji nisu u pravu, te ustvrdio kako škola ima vodu, da je pitka voda u aparatima za piće, a da se u učeničkim torbama se nalaze udžbenici po federalnom programu.

"Bosanski jezik predaje profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti. Argumentovano tvrdim da u nastavnom procesu, od 33 nastavnika, ima pet Bošnjaka", istakao je Milošević.

Djeca u školi, tvrdi Milošević, uče po planu i programu Tuzlanskog kantona, no roditelji su se, prema njegovim riječima, izjasnili da djeca u prvom i drugom razredu osnovne škole uče po udžbenicima Republike Srpske.

Ekipa agencije Anadolija se uvjerila da na udžbeniku za treći razred ćiriličnim pismom piše "Nastavni listovi iz srpskog jezika".

"Roditelji u nižim razredima izjašnjavali su se da uzimaju udžbenike na srpskom jeziku, jer su oni bili besplatni, a razlog su loši ekonomski uslovi", rekao je jedan od roditelja Damir Begić.

Iako djeca trebaju učiti po programu Tuzlanskog kantona, Milošević tvrdi da su roditelji djece u nižim razredima birali da djeca uče iz udžbenika Republike Srpske, dok djeca u višim razredima uče iz udžbenika Tuzlanskog kantona.

"Ne postoji pisana odluka po kojem programu škola treba raditi. Postoji privremeni sporazum ministarstava RS-a i FBiH u kojem se navodi da učenici povratnici imaju pravo da izučavaju nastavu iz nacionalne grupe predmeta po nastavnom planu i programu po kojem se izjasne. Ovdje su se do sada izjašnjavali da se, zbog problema učenja pisma, nastava od prvog do petog izvodi po programu RS-a, a nastava od petog pa naviše po programu Tuzlanskog kantona", tvrdi Milošević.

Roditelji ipak tvrde da rješenje o radu po planu i programu Tuzlanskog kantona postoji, no da ga direktor Savo Milošević odbija sprovesti. Oni tvrde da će ustrajati u odluci da njihova djeca neće pohađati nastavu sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

"Nisam poslao djecu u školu jer nema vode, djeca ne uče po planu Tuzlanskog kantona, direktor ne sprovodi rješenje o tome. Školski odbor koji su formirali, jedan Bošnjak radi. Školski odbor mora biti formiran po broju učenika, a prema tome Bošnjake sljeduju četiri mjesta, a ostale tri", rekao je Vehid Dedić, jedan od roditelja i član Savjeta roditelja.