Odbor vanjske politike
47

Kongres SAD-a: Mi i EU nemamo jasnu politiku za BiH i zato raste utjecaj Rusije i Kine

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nedavno se na jednoj raspravi kongresnog Odbora vanjske poslove govorilo o BiH, tačnije u utjecaju Rusije i postupcima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, piše Glas Amerike.

"Zapadni Balkan je region koji trebate gledati. Lako je kupiti radio stanice i televizije kako bi se promijenile uređivačke politike i kako bi rekli - ruska politika je dobra, kineska politika u Evropi je dobra", rečeno je na sjednici.

Naglašeno je kako Rusija na BiH gleda kao na laku metu za širenje utjecaja. Milorad Dodik predstavlja veto za pristupanje NATO-u i dok je on na vlasti teško da će BiH ući u NATO, pa čak i u Evropsku uniju, rečeno je na Odboru.

"Dozvolili smo da naš utjecaj oslabi, a drugi - Rusija, Kina, Turka i Katar, reintegrisali su se u regionu. Balkan nije naš fokus, posebno u BiH o kojoj govorimo. Dejton je napravljen da bi se zaustailo nasilje i sada BiH stoji zarobljena - ona se ne može reformisati", kazali su članovi Odbora.

Zaključeno je i da SAD i EU nemaju jasnu politiku za naš region i da se oko Dodika podiže prašina jer nema snaga koje bi mu se suprostavile.